Maďari nariekajú kvôli novej dani z internetu, čaká ich aj za šampón, mydlo, či pracie prášky

, index,vg Foto: SITA

Pomaly sa napĺňa scenár, ktorý presadzoval Fidesz už pred šiestimi rokmi, v tom čase ešte v opozícii: zdaníme internet. Podľa maďarských médií pôjde o veľmi tvrdé zdanenie, za prenos gigabytu dát sa má platiť 150 forintov (0,49 eura). Prostredníctvom Facebooku sa už na nedeľu organizuje protestný pochod.

Daň by mal štátu odvádzať poskytovateľ služby na základe meranej prevádzky. Ak vláda nezavedie daňový strop, daň bude podľa prepočtov pre spotrebiteľa vyššia ako platba za samotnú službu od internetového poskytovateľa. Väčšina ľudí však ani netuší, koľko to v skutočnosti bude. Podľa priemerných prepočtov vychádza napríklad zaslanie obrázka na Instagram len na zopár drobných, rovnako ako aj nazretie ne Facebook. Za stiahnutie jedného filmu v DVD kvalite bude daň zhruba 30 centov, v HD kvalite už dosiahne štyri eurá. Sledovanie porna v dobrej obrazovej kvalite pol hodinu denne vyjde mesačne drahšie v prepočte o 1,77 eura.

Dôveruj FIDESZu

Vláda okrem internetu našla aj nový spotrebný tovar na zdanenie. V balíčku predloženom parlamentu sa hovorí o čistiacich prostriedkoch, dezodorantoch a dokonca aj o osviežovačoch vzduchu a umelých kvetoch. Daň sa má týkať aj kancelárskych potrieb, čiže okrem papiera do kopírky, zdania aj bloky a zakladače. A koľko si za ne naši južní susedia priplatia? Za mydlo a prostriedky na umývanie riadu 11 Ft (0,04 eur) za kg, za tovar v kategórii kozmetiky a osobnej starostlivosti 57 Ft (19 centov) za kilogram a za kilogram kancelárskeho papiera to bude 19 forintov (0,06 eura). Najhoršie z toho vyšli umelé kvety, za kilo vychádza daň 1900 forintov (6,2 eura). Tento druh tovaru sa tak môže vďaka zdaneniu z legálneho obchodu úplne vytratiť, informuje Világgazdaság.

Súvisiace články

Aktuálne správy