Erste Bank odmietla správy, že neprešla záťažovými testami ECB

Rakúska Erste Bank odmietla správy, že je jednou z minimálne 11 bánk eurozóny, ktoré neprešli záťažovými testami Európskej centrálnej banky (ECB). Informáciu o výsledkoch testov priniesol ako prvý španielsky portál Efe. Uviedla to dnes agentúra Reuters.
Podľa Efe okrem rakúskej Erste neuspeli pri testoch ani banky z Talianska, Belgicka, Cypru, Portugalska a Grécka. Španielsky portál však ďalšie podrobnosti o výsledkoch testov nezverejnil, neuviedol napríklad, koľko kapitálu tieto banky potrebujú na zvýšenie svojich rezerv. Tvrdí, že sú to len predbežné výsledky. Ostatných 10 bánk jeho špekulácie nekomentovalo.
Ani ECB neposkytla žiadne vyhlásenie. Jej hovorkyňa povedala len toľko, že centrálna banka sa nevyjadruje na adresu bánk a už vôbec nekomentuje špekulácie. Ako dodala, ECB zverejní podľa plánu až konečné výsledky testov, a to 26. októbra.
Erste na otázku Reuters odpovedala, že nemá dôvod domnievať sa, že testami neprešla. Banky už totiž v rámci „dialógov“ s ECB, ktorá v novembri preberie dohľad na finančnými ústavmi v eurozóne, dostali od centrálnej banky určitú spätnú väzbu na testy. A výsledky im ECB doručí vo štvrtok 23. júna, aby sa mohli pripraviť na ich oficiálne zverejnenie v nedeľu 26. októbra.
Podľa Efe záťažovými testami neprešli tri talianske banky (Banco Popolare, Monte dei Paschi a Banca Popolare di Milano), tri grécke (Alpha Bank, Piraeus Bank a Eurobank), portugalská Millennium BCP a belgická Dexia. Portál ďalej tvrdí, že v Rakúsku nedosiahli dobré výsledky celkovo dve banky, ale okrem Erste inú rakúsku banku nemenoval a neuviedol ani, ktorá cyperská banka v skúške neobstála.

Súvisiace články

Aktuálne správy