Strestesty ECB: 11 európskych bánk zrejme neprejde

Túto nedeľu zverejní Európska centrálna banka (ECB) výsledky zatiaľ najdetailnejších bankových strestestov, ktoré skúmajú kondíciu európskych bankových domov, najmä kvalitu držaných aktív a expozíciu voči riziku.

Podľa informácií španielskej agentúry EFE by 11 z celkového počtu 130 testovaných bánk nemalo testami prejsť. Agentúra sa odvolala na bližšie nešpecifikované finančné zdroje. Mali by to byť tri grécke banky, tri talianske, dve rakúske, jedna belgická, portugalská a cyperská. Najčastejšie sú v tejto súvislosti skloňované bankové ústavy ako talianska Banka Monte dei Paschi či Banco Popolare, portugalská Banco Comercial Portugues, či rakúska Raiffeisenbank.

Oficiálne výsledky testovania budú predstavené v nedeľu na poludnie, teda zámerne mimo obchodné dni, aby trhy mali čas informácie spracovať. Je pravdepodobné, že niektoré banky sa nevyhnú navyšovaniu rezerv a preceňovaniu rizikových aktív.

Rakúska spoločnosť Erste Group Bank nemá dôvod domnievať sa, že by nezvládla záťažové testy, ktoré podstupujú veľké banky v eurozóne. Banka uviedla, že to vyplýva z rozhovorov, ktoré banka vedie s predstaviteľmi regulačných orgánov. "Náš dialóg s dozornými orgánmi nenasvedčuje, že testy nezvládneme," vyhlásila v stredu spoločnosť Erste. Šéf rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny minulý týždeň povedal, že väčšina rakúskych bánk smeruje k tomu, že testy zvládne. Pre agentúru Reuters v stredu dva zdroje uviedli, že správy o tom, že Erste testy nezvládne, sú nepravdivé.

Európska centrálna banka (ECB) v stredu varovala pred špekuláciami okolo výsledkov záťažových testov bánk. Reagovala tak správy o možnom neúspechu aspoň 11 bánk. ECB zverejní výsledky testu 130 bánk v eurozóne v nedeľu 26. októbra. ECB zároveň vyhlásila, že konečné výsledky ešte bankám nezaslala. "Závery prezentované ako konečné výsledky by do 26. októbra boli veľmi špekulatívne," vyhlásila ECB.

Skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy