Sporí sa čoraz ťažšie, najintenzívnejšie siahajú na svoju finančnú rezervu Nitrania

Až tretina majiteľov sporiacich účtov na Slovensku pravidelne zvyšuje svoju pohotovostnú rezervu. Nemálo zo sporiteľov si však z rezervy niečo odčerpá v priemere každý mesiac. Ukázal to prieskum Sberbank Slovensko realizovaný na vzorke takmer 12.000 aktívnych klientov so sporiacim účtom za posledný rok.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že sú medzi nimi tri skupiny, a to takí, ktorí iba vkladajú (34 % sporiteľov), takí, ktorí iba vyberajú (1 %) a najviac je takých, ktorí vkladajú aj vyberajú (65 %).
Pre túto najpočetnejšiu skupinu platí, že každý z nich urobí ročne v priemere takmer 17 vkladov a vyše 12 výberov. To znamená, že na časť svojich úspor na sporiacom účte siahajú v priemere každý mesiac a zároveň takmer každý druhý mesiac urobia až dva vklady.

Najintenzívnejší „vyberači“ sú na západnom Slovensku: Nitrania a Bratislavčania urobia v priemere taký istý počet výberov ako aj vkladov (okolo 17). Naopak, najaktívnejších „vkladačov“ majú medzi sebou Trnavčania a Trenčania. Tí vydržia na rezervu nesiahať až päť mesiacov v roku.
„Je prekvapivé, že väčšina sporiteľov prevetráva svoju finančnú rezervu pravidelne každý mesiac. Naznačuje to, že nejde o nepredvídané výdavky, ale o bežnú spotrebu. Väčšina z nás teda nevie presne odhadnúť, koľko vlastne za mesiac minie peňazí,“ komentoval výsledky prieskumu Filip Vítek zo Sberbank Slovensko.

Podľa neho, ak chce sporiteľ odolať pokušeniu peniaze vyberať a myslí to so sporením vážne, mal by si odkladať aspoň časť peňazí tak, aby na ne nemal dosah, napríklad na vklady s viazanosťou.
Medzi klientov s najvyššou sumou uloženou na sporiacich účtoch patria Bratislavčania (7001 eura) a Nitrania (5047 eura).
TASR informovala Ľubomíra Chmelová zo Sberbank Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy