Návrhy k dohľadu nad finančným trhom prešli do druhého čítania

Po novom by mala spotrebiteľov na finančnom trhu chrániť Národná banka Slovenska

Parlament v stredu posunul do druhého čítania novelu zákona o dohľade nad finančným trhom. Spotrebitelia na finančnom trhu by tak mali podľa Ministerstva financií SR dostať väčšiu ochranu. Po novom by pritom mala spotrebiteľov na finančnom trhu chrániť Národná banka Slovenska. Tá by podľa návrhu novely mala dostať väčšie právomoci. Novela by mala byť účinná od januára budúceho roka.

Ak poslanci novelu schvália, kontrolóri národnej banky budú môcť v rámci kontrol vystupovať aj pod utajenou identitou. Ide o tzv. metódu mystery shopping, teda kontrolného nákupu finančnej služby. Preukázať sa budú môcť až po preverení postupu dohliadaného subjektu. Pri porušení práv spotrebiteľov zo strany finančných inštitúcií bude môcť Národná banka Slovenska udeľovať sankcie. Podľa závažnosti sa rozsah sankcií pohybuje od drobných pokút až po odobratie licencie. Kontrolóri budú môcť uložiť sankciu aj priamo na mieste kontroly.

Novela zákona prináša aj nové druhy sankcií. Ide napríklad o prirážky k ročnému príspevku. Práve tie by mali byť podľa rezortu financií jedným zo zdrojov financovania rozšírenia pôsobnosti Národnej banky Slovenska. Okrem toho rezort financií navrhuje financovať novú kontrolnú činnosť z ročných príspevkov od subjektov, na ktoré Národná banka Slovenska dohliada.

Súvisiace články

Aktuálne správy