Zákon o riešení problémov na finančnom trhu postúpil ďalej

Vládny návrh zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu poslanci parlamentu v stredu posunuli do druhého čítania. Na Slovensku by sa tak mal zaviesť nový rámec prevencie a riešenia možných krízových situácií na finančnom trhu. Vzniknúť by mala rada pre riešenie krízových situácií a národný fond na zhromažďovanie peňažných príspevkov vybraných inštitúcií. Cieľom je prebrať do slovenského právneho poriadku eurosmernice, ktorými sa stanovuje rámec pre ozdravenie a riešenie krízových situácií úverových inštitúcií a investičných spoločností.

Prioritou je zaviesť do praxe efektívny systém krízového manažmentu, ktorý pozostáva z troch fáz. V rámci prvej fázy by mali finančné inštitúcie povinnosť vypracovať plány ozdravenia. Druhá fáza sa týka možnej intervencie s cieľom vyriešiť situáciu. Tretie fáza rieši, čo robiť, ak záchrana upadajúcej spoločnosti je vo verejnom záujme a neexistujú žiadne iné riešenia ozdravenia inštitúcie. Nový zákon zároveň určuje novú inštitúciu, radu pre riešenie krízových situácií, ktorá bude vykonávať právomoci pri riešení krízových situácií finančných inštitúcií.

Taktiež by mal vzniknúť národný fond pre riešenie krízových situácií. Ide o účelový fond, s ktorým by hospodárila rada. V ňom by sa sústreďovali peňažné príspevky vybraných inštitúcií na financovanie krízových riešení. Vybrané finančné inštitúcie budú povinné uhrádzať do národného fondu pravidelné ročné príspevky, ako aj mimoriadne príspevky.

Predložený návrh bude mať podľa predkladateľov vplyv na banky a obchodníkov s cennými papiermi. Predpokladanú výšku administratívnych nákladov, ktoré by podniky museli vynaložiť, zatiaľ podľa rezortu financií nie je možné kvantifikovať. Navrhuje sa, aby zákon nadobudol účinnosť 1. januára 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy