Unipetrol v 3. štvrťroku vykázal zisk 1,4 mld. CZK

Ide o štvrtý kvartálny zisk českej ropnej spoločnosti od roku 2011, keďže firma musela v posledných rokoch znižovať hodnotu svojich aktív v rafinérskom segmente.

Česká ropná spoločnosť Unipetrol v treťom štvrťroku tohto roka vykázala čistý zisk 1,4 mld. českých korún (CZK) po tom, ako v rovnakom období vlaňajška vykázala stratu. K zisku prispelo najmä zvýšenie predaja, keďže spoločnosť získala väčší podiel v hlavnej rafinérii v krajine. Ide o štvrtý kvartálny zisk Unipetrolu od roku 2011, keďže firma musela v posledných rokoch znižovať hodnotu svojich aktív v rafinérskom segmente. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali v období júla až septembra čistý zisk na úrovni 773 mil. CZK. Tržby spoločnosti medziročne posilnili o 37 % na 34,04 mld. CZK.

Majiteľ Unipetrolu, najväčšia poľská ropná spoločnosť PKN Orlen, v sledovanom štvrťroku vykázala medziročný pokles čistého zisku o 18 % na 538 mil. poľských zlotých (PLN). Dôvodom sú podľa vyjadrení firmy vyššie finančné náklady. Oslabenie zisku však bolo menšie ako očakávania analytikov, ktorí prognózovali, že bude na úrovni 312 mil. PLN.

(1 EUR = 27,613 CZK)

(1 EUR = 4,2184 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy