Kabinet mení ústavu, zakáže vývoz vody

, ČTK Foto: SITA

Voda je strategická surovina a jej export do zahraničia je nežiaduci. Príslušný návrh zmeny ústavy presadila ľavicová vláda premiéra Roberta Fica. Predlohu podporila aj časť opozície, niektorí poslanci už dávnejšie obvinil kabinet z populizmu.

Vo štvrtom článku slovenskej ústavy pribudne pasáž, ktorá zakazuje vyvážať vodu zo slovenských zdrojov dopravnými prostriedkami alebo potrubím. Zákaz, ktorý vstúpi do platnosti na začiatku decembra, sa nebude vzťahovať na pitnú alebo minerálnu vodu balenú alebo určenú pre osobnú spotrebu. Nepostihne tak napríklad výrobcov minerálok. Výnimka bude platiť aj v prípade humanitárnej pomoci alebo v núdzových situáciách, podrobnosti má upraviť osobitný zákon.

Fico v reakcii na schválenie novely ústavy novinárom povedal, že na Slovensku sa už vyskytli pokusy o vývoz vody. Spomenul projekt na prepravu minerálnej vody potrubím zo severu krajiny do susedného Poľska. Podobné prípravy sa podľa neho uskutočnili aj na juhu Slovenska.

Slovensko má značnú zásobu podzemnej vody, podľa ministerstva životného prostredia ju využíva iba z jednej pätiny. "Pitná voda sa považuje za jeden z najväčších celosvetových problémov budúcnosti ľudstva. Napriek tomu, že Slovensko má v súčasnosti dostatok zdrojov a zásob podzemnej vody, to neznamená, že tieto zdroje nie sú vyčerpateľné a zraniteľné," povedal Fico. Priznal ale, že objem vody čerpanej z podzemných zdrojov na Slovensku klesá.

Debatu ohľadom zákazu vývozu pitnej, geotermálnej a minerálnej vody prostredníctvom potrubia alebo dopravnými prostriedkami už tento rok odštartovala novela zákona, ktorá má upraviť podmienky obchodovania s touto komoditou. Podľa niektorých aktivistov a predstaviteľov opozície si vláda týmto zákonom chcela pripraviť podmienky pre umožnenie vývozu pitnej vody do zahraničia. Predstavitelia vlády to popreli a v reakcii na kritiku kabinet navrhol zmenu ústavy.

Príslušnú zmenu ústavy sa podarilo schváliť aj vďaka podpore časti opozičných poslancov, za návrh nakoniec hlasovalo 102 zákonodarcov. Slovenský parlament už tento rok ústavu menil. Poslanci schválili napríklad zavedenie takzvaných bezpečnostných previerok sudcov. Do textu ústavy tiež zahrnuli ustanovenie, že manželstvo tvorí zväzok muža a ženy.

Súvisiace články

Aktuálne správy