Lipšic chce odsun zníženia asignácie pre firmy

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 21. októbra (SITA) – Nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic chce odsunúť účinnosť znižovania asignácie z dane právnických osôb. Ako povedal Lipšic v utorok na tlačovej besede, od roku 2009 majú právnické osoby možnosť asignovať menej. Tento pokles asignácie mal byť kompenzovaný inými mechanizmami, ktoré by mali motivovať podnikateľský sektor sponzorovať neziskové aktivity, ako sú charitatívne, sociálne, kultúrne. „Tieto nové mechanizmy buď neboli zavedené, alebo nefungujú. Dôkazom je pokles asignačného výnosu z dane právnických osôb,“ uviedol.

Účinnosť znižovania asignácie právnických osôb sa darilo podľa Lipšica zatiaľ odsúvať. Pred rokom návrh Jany Žitňanskej zakomponovala vládna strana v novele zákona o dani z príjmov. „V stredu navrhnem pri rokovaní o zákone dane z príjmov, aby sa posunul tento mechanizmus o ďalší rok,“ uviedol Lipšic.

Podľa Lipšica je otázne, či len štát má právo rozhodovať o tom, kam pôjdu dane, alebo v nejakej časti to môže byť aj vecou jednotlivcov a firiem. Tretiemu sektoru hrozí podľa neho zníženie finančných prostriedkov. Upozornil, že v niektorých krajinách sú sponzorské príspevky odpočítané zo základu dane. „Podnikateľský sektor je daňovo zvýhodnený, aby prispieval na rôzne verejnoprospešné aktivity. U nás taký systém zavedený nie je,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy