Dôvera žiada lekárov, aby informovali pacientov o dlhu

Podľa generálneho riaditeľa zdravotnej poisťovne Dôvera Martina Kultana je takéto informovanie pacienta zákonnou povinnosťou lekárov.

Zdravotná poisťovňa Dôvera žiada od lekárov, aby svojich pacientov upozorňovali na to, že sú dlžníkmi poisťovne, a preto by mali mať nárok len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Na utorkovom brífingu to uviedol generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan. Podľa neho je takéto informovanie pacienta zákonnou povinnosťou lekárov. Ako ďalej uviedol, ide len o tých dlžníkov, ktorí nezaplatili poistné na zdravotné poistenie aspoň za tri mesiace alebo nezaplatili poisťovni nedoplatok z ročného zúčtovania poistného.

„Súčasný zákon vraví, že títo dlžníci majú nárok len na neodkladnú starostlivosť,“ upozornil šéf poisťovne Dôvera. Poisťovňa chce však podľa neho v tejto fáze pacientov cez lekárov len upozorňovať na ich dlh na poistnom, k neuhradeniu odkladnej zdravotnej starostlivosti zatiaľ nepristúpi.

Lekár si podľa Kultana po novom priamo v informačnom systéme zdravotnej poisťovne overí, či pacient je, alebo nie je dlžníkom zdravotnej poisťovne Dôvera. „Je to zjednodušenie práce lekára, aby tú informáciu nemusel hľadať inde,“ povedal. Poisťovňa Dôvera súčasne zavádza možnosť, aby pacient dlžné poistné zaplatil priamo u lekára alebo v lekárni. „Nie je to povinnosť ani pre lekára, ani pre pacienta, je to iba možnosť,“ zdôraznil šéf poisťovne Dôvera. Dlžné poistné by lekár alebo lekáreň podľa Kultana vybrali od pacienta v mene a na účet zdravotnej poisťovne.

Poisťovňa Dôvera v súčasnosti eviduje 70 tisíc dlžníkov, ktorí majú voči poisťovni dlh na poistnom v celkovej sume 80 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy