ECB zvažuje, že začne s nákupom firemných dlhopisov

, ČTK Foto: SITA

Európska centrálna banka (ECB) zvažuje, že začne nákupy podnikových dlhopisov na sekundárnom trhu. Agentúre Reuters to dnes povedali zdroje oboznámené so situáciou. Banka by tak rozšírila program nákupov cenných papierov v súkromnom sektore, ktorý je súčasťou snahy o podporu hospodárskeho rastu a odvrátenie hrozby deflácie v eurozóne. ECB ale žiadne rozhodnutie v tomto smere neurobila, povedal jej hovorca.

Podľa zdrojov by rozhodnutie mohlo padnúť na decembrovom zasadaní ECB a banka by mohla nákupy podnikových dlhopisov začať v prvom štvrťroku budúceho roka. "Tlak je v tomto smere veľmi vysoký," poznamenal jeden zo zdrojov.

Banka už v pondelok začala nakupovať takzvané zaistené dlhopisy, teda cenné papiere kryté realitnými úvermi. Do konca roka plánuje spustiť aj nákupy cenných papierov tvorených balíkmi bankových úverov (ABS). Existujú však obavy, že tieto kroky nebudú k podpore ekonomiky dostatočné. "Z pohľadu mnohých členov Rady guvernérov ECB sa obraz ekonomiky v poslednej dobe obracia k horšiemu," uviedol jeden zo zdrojov.

Eurozóna sa vlani vymanila zo svojej najdlhšej recesie, ktorá trvala rok a pol. V tohtoročnom druhom štvrťroku sa však hospodársky rast eurozóny zastavil, čo vyvolalo obavy z návratu recesie.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri spomalila na päťročné minimum 0,3 percenta, v pätici členských krajín sa spotrebiteľské ceny dokonca znížili. Deflácia zvyčajne zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií kvôli očakávaniu nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť.

Inflácia v eurozóne sa teraz nachádza hlboko pod dvojpercentnou hranicou, ktorú ECB stanovila ako strop cenovej stability. Už 12 mesiacov sa navyše drží pod jedným percentom, teda v oblasti, ktorú šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnú zónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy