Ďalší trest za manipulácie: Brusel vymeral pokutu trom bankám

, ČTK Foto: SITA

Za manipulácie s úrokovou sadzbou LIBOR rozdala Európska komisia pokuty hneď trom bankám. Viac ako 115 miliónov dolárov majú zaplatiť americká JPMorgan a švajčiarska UBS a Credit Suisse. Podľa rozhodnutia inštitúcie manipulovali so sadzbou švajčiarskeho franku a nelegálne dohodli cenu derivátov na sadzby švajčiarskej meny.

Najvyššiu pokutu v celkovej sume 72,2 milióna eur zaplatí JPMorgan. Pokuta pre UBS je 12,7 milióna eur, Credit Suisse zaplatí 9,2 milióna eur. Členom kartelu bola aj britská Royal Bank of Scotland, ktorá ale komisiu na toto konanie upozornila, a pokute sa vďaka tomu vyhla.

Všetky štyri banky uzavreli s komisiou dohodu, v ktorej uznávajú svoje zapojenie do cenového kartelu pri úrokových derivátov a do manipulácie s referenčnou sadzbou na švajčiarsky frank. Za to im komisia znížila pokuty o desať percent.

Komisia v prvom prípade zistila, že RBS a JP Morgan sa snažili spoločne ovplyvniť LIBOR na švajčiarsky frank medzi marcom 2008 a júlom 2009 V druhom prípade odhalila komisia kartel medzi všetkými štyrmi bankami s cieľom stanoviť koordinovanými krokmi ceny derivátov na frankové úrokové sadzby, ktoré sa normálne určujú na trhu. Tieto deriváty slúžia investorom na zabezpečenie pred výkyvmi sadzieb. Kartel podľa komisie fungoval od mája do septembra 2007.

Európska komisia už vlani v decembri vymerala šiestim európskym a americkým finančným spoločnostiam za manipulácie so sadzbou LIBOR rekordnú úhrnnú pokutu 1,7 miliardy eur. Sankcie vtedy dopadli na banky JPMorgan, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Deutsche Bank, Société Générale a na maklérsku spoločnosť RP Martin.

Súvisiace články

Aktuálne správy