Spoločná európska mena oproti doláru klesla

Svetové devízové trhy - euro, dolár, austrálsky dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Spoločná európska mena oproti doláru klesla,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 21. októbra (SITA, Reuters) – Euro v utorok oproti doláru oslabilo. Reagovalo tak na správu o tom, že Európska centrálna banka (ECB) uvažuje o nákupoch podnikových dlhopisov v snahe o oživenie ekonomiky eurozóny. Ak by sa takýto krok zrealizoval, rozšíril by program nákupov aktív súkromného sektora, ktorý ECB začala v pondelok. Zväčšila by sa tak suma peňazí, ktorú banka môže dať do obehu bez politicky kontroverzných nákupov vládnych dlhopisov.

Spoločná európska mena po zverejnení správy o možných nákupoch podnikových dlhopisov voči doláru klesla až na 1,27575 USD/EUR. Neskôr sa zotavila na 1,2767 USD//EUR, ale oproti predošlému dňu bola nižšie o štvrť percentuálneho bodu. Ázijskému a rannému európskemu obchodovaniu dominovali ekonomické správy z Číny. Austrálsky dolár posilnil po správe o tom, že čínska ekonomika v treťom kvartáli vzrástla trochu viac, ako sa očakávalo. Oproti svojmu americkému menovcovi austrálsky dolár stúpol o 0,2 % na 0,8804 USD/AUD.

Maďarský forint a poľský zlotý v utorok oproti spoločnej európskej mene posilnili, ale česká koruna klesla. Do 12:04 SELČ si forint voči euru pripísal 0,17 % a stúpol na 306,800 HUF/EUR a zlotý posilnil o 0,15 % na 4,221 PLN/EUR. Česká koruna však oslabila o 0,05 % na 27,583 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy