Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalilo na 7,3 %

Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v uplynulom 3. kvartáli 2014 spomalilo a dosiahlo najnižšiu úroveň za päť rokov. To znamená, že efekt tzv. ministimulov, ktoré podporili hospodárstvo v 2. štvrťroku, sa už vytratil. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Podľa oficiálnych údajov čínskeho štatistického úradu sa hrubý domáci produkt (HDP) ázijskej krajiny za tri mesiace do konca septembra 2014 zvýšil medziročne o 7,3 % po 7,5-% náraste v predchádzajúcom kvartáli, keď hospodárstvo podporili vládne výdavky na infraštruktúru. Na ilustráciu, v 1. štvrťroku čínska ekonomika expandovala o 7,4 %.
Čínske hospodárstvo síce ešte stále rastie oveľa rýchlejšie ako vyspelé ekonomiky, ako sú USA, Japonsko alebo európske ekonomiky, ale v porovnaní s dvojcifernou expanziu v predchádzajúcich rokoch sa tempo jej rastu výrazne spomalilo.
Lídri komunistickej krajiny sa preto snažia o prechod k udržateľnejšiemu hospodárskemu rastu, ktorého motorom by bola domáca spotreba, a nie obchod a investície. Ale spomaľovanie ekonomiky vyvoláva obavy z politicky nebezpečnej straty pracovných miest.
Doterajšie výsledky čínskej ekonomiky zároveň signalizujú, že vláde sa zrejme nepodarí splniť tohoročný cieľ, ktorým bolo zvýšenie HDP o 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy