Nemecká ekonomika porastie na konci roka len mierne

Motor európskej ekonomiky, ktorým je Nemecko, sa zadrháva. Avšak dobrá nálada domácich spotrebiteľov zabráni tomu, aby najväčšia európska ekonomika upadla do recesie, uviedla Bundesbank.
Nemecká ekonomika sa po slabej jari rozbieha len pomaly. Centrálna banka (Deutsche Bundesbank) počíta v 3. a 4. kvartáli prinajlepšom len s miernym nárastom, ako uviedla v dnes zverejnenej mesačnej správe. „Nemecká ekonomika sa v letnom štvrťroku 2014 nerozbehla.“
Podľa odhadu Bundesbank priemysel v kvartáli od júla do konca septembra hospodárstvo pribrzdil a žiadne veľké pozitívne impulzy neprišli ani zo strany stavebníctva. Banka však zdôraznila, že v protiklade k tomu bol vývoj domácej spotreby, ktorý profitoval z nárastu zamestnanosti a reálnych miezd, mimoriadne pozitívny.
Banka predpokladá, že celkový výkon ekonomiky bol v 3. štvrťroku približne na úrovni predchádzajúceho kvartálu alebo dokonca mierne vyšší. Prognóza vývoja v posledných troch mesiacoch 2014 je však vzhľadom na slabé objednávky a zlú náladu podnikateľov len zdržanlivá. V 2. štvrťroku nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v medzikvartálnom porovnaní reálne klesol o 0,2 %.
Experti nedávno húfne korigovali smerom nadol svoje predpovede rastu nemeckej ekonomiky. Reagovala aj spolková vláda, ktorá aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením HDP len o 1,2 %, pričom na jar očakávala ešte 1,8 %. Pre rok 2015 skresal minister hospodárstva Sigmar Gabriel svoj odhad z 2 % na 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy