Najväčšie klamstvá v obchodoch: Nie všetko drahšie je aj zdravšie

, IFIC Foto: SITA

Pri nákupoch potravín sme neraz ochotní zaplatiť oveľa vyššiu cenu za tovar, ktorému veríme, že je zdravší. Vznešene znejúce názvy, znížený podiel soli alebo tuku, to všetko sú často poriadne chytáky. O biopotravinách za trojnásobok ceny bežných ani nehovoriac. Oplatí sa mať na pozore.

Podľa nedávneho výskumu International Food Information Council sa väčšina ľudí snaží o zdravšie stravovacie návyky. Menej sladiť, vyhýbať sa konzumácii chleba, alebo spestriť svoj jedálny lístok o viac zeleniny a ovocia. Samozrejme, že marketingové stratégie potravinových spoločností zacielili na tento trend a tak sa spotrebiteľ už z obalu dozvie, prečo je drahší ako ostatné. Jeden príklad za všetky: na celozrnných vločkách výrobca dostatočne veľkým písmom uvádza, že obsahujú celozrnnú obilninu a vápnik, ale len ťažko sa dopátrate k informácii, že hodnotu produktu značne znižuje, že je plný cukru.

Pozrime sa na ktoré lákadlá v obchodoch je dobré si dať pozor, aby sme zbytočne nemíňali peniaze za tovar, ktorý v skutočnosti až tak zdravý nie je.

Bioprodukty
Odkaz: To nič, že to stojí až trojnásobne viac, aspoň konečne urobíte niečo pre svoje zdravie.

Skutočnosť: Pokiaľ ide o pomer hodnota/cena niet prečo siahnuť po biopotravinách. Niektoré domáce sezónne ovocie a zelenina spĺňa tento parameter bez potreby škatuľkovania do kategórie BIO. Samozrejme, kto si to môže dovoliť, pokojne nech tieto potraviny nakupuje. Za zmienku ale stojí, že pri liečbe nádorových ochorení je veľmi dôležité, aby bolo stravovanie pacienta bez zbytočných chemikálií, v takomto prípade je biodiéta skutočne na mieste.

Prírodné produkty
Odkaz: Štúdie ukazujú, že 60 percent Američanov si myslí, že ten výrobok, na ktorom je uvedené slovíčko prírodné alebo prirodzené, je omnoho bohatší na živiny. Tento trend sa preniesol aj do ostatných častí sveta, aj u nás už zákazníci čoraz častejšie siahnu radšej po prírodných produktoch.

Skutočnosť: Tento druh tovaru svojou cenou aj obalom nápadito pripomína bio výrobky. Ale to neznamená, že sú vyrobené zo surovín dopestovaných bez chemikálií, v skutočnosti totiž neexistuje presná definícia toho, čo si predstaviť pod prirodzenou zložkou produktu. To znamená, že ak nás tieto výrobky zaujímajú z hľadiska zdravia, nemusíme ich kúpou získať vôbec nič. Naopak stáva sa aj to, že ak zákazník žiadajúci bioprodukt nevenuje nákupu náležitú pozornosť, dostane nakoniec „len“ produkt prírodný.

S pridaním čerstvého ovocia
Odkaz: Cereálie, tyčinky, sladkosti, či jogurty plné ovocia. Aká je šanca že v zložení uvedenom na obale vôbec nefiguruje ovocie, hoci v názve láka veľkým „ovocné“?

Skutočnosť: Omnoho radšej siahneme hoci aj po sladkosti, ak nám bije do očí, že obsahuje ovocie. Zabúdame pritom na to, že podiel ovocia môže byť tak minimálny, že to nemá žiaden vplyv na to, či je výrobok zdravý, alebo nie. Na druhej strane, ovocie môže byť obsiahnuté v podobe koncentrátu, či sušiny, čo už zďaleka nie je to isté ako ovocie čerstvé. Konzumáciou takýchto produktov nemôžete nahradiť denný príjem ovocia, v prípade, že je produkt sladený ovocným koncentrátom, zvyšujete len množstvo spotrebovaného cukru.

Hnedý cukor
Odkaz: Ak už musíte sladiť cukrom, siahnite radšej po tom hnedom, je diétnejší!

Skutočnosť: Hoci je cenový rozdiel je markantný, aj hnedý trstinový cukor dvíha hladinu cukru v krvi ako bežný biely kryštálový, takže o diéte nemôže byť reč. Avšak skutočný problém je inde, v mnohých prípadoch je v predaji melasou, alebo synteticky zafarbený cukor vyrobený z cukrovej repy, tváriaci sa ako hnedý. Cenovo je niekde medzi trstinovým a bielym kryštálovým. Výhodou nerafinovaného  trstinového cukru je, že obsahuje celý rad ďalších dôležitých komponentov, preto ho ako sladidlo volia zákazníci preferujúci zdravší životný štýl. V prípade, že vyberáme len na základe ceny, ľahko sa môžeme okašľať. Bude drahý, ale priaznivé vlastnosti nikde.

Hnedý chlieb
Odkaz: Konzumujte tmavý chlieb, je zdravý, obsahuje celozrnné obilniny a má vysoký obsah vlákniny

Skutočnosť: Rovnako ako farbený kryštálový cukor, aj pri pekárenských výrobkoch sa používajú potravinárske farbivá, káva, sladový karamel, či pražená čakanka. Chlieb teda nie je o nič zdravší, hoci pôsobí ako výrobok racionálnej stravy.

So zníženým obsahom
Odkaz: Často sa zvýrazňuje: so znížením podielom soli, tuku alebo cukru. Je dobré dbať na to, aby ste do organizmu dostávali najmenej toho, čo mu škodí.

Skutočnosť: Aj keď výrobca upozorňuje, že znížil obsah konkrétnych látok, ešte to neznamená, že ich vo výrobku nie je viac ako dosť. Môže mať vysoký obsah tuku, slovíčko znížený znamená len to, že je ho menej ako majú iné značky rovnakých výrobkov, alebo ako mal tento výrobok dávnejšie. Rovnakým spôsobom to chápeme aj keď ide o množstvo cukru. Myslíme si, že výrobok má nízky obsah cukru, hoci ho má len znížený. Tieto dve veci predsa neznamenajú to isté.

Týmto mätúcim označeniam už bude čoskoro koniec. Postaral sa o to Brusel prostredníctvom nových právnych predpisov cez smernicu EÚ o informovaní spotrebiteľov. Nové nariadenie nadobudne účinnosť 13. decembra 2014. Regulácia je prísna napríklad vo vzťahu k vitamínom. Veľmi prísna regulácia stanovuje, koľko musí potravina minimálne obsahovať vitamínu alebo minerálnej látky, ak sa to uvádza na obale. Napríklad upozornenie, "bohatý na vitamín C" sa môže objaviť na potravinách len v tom prípade, že obsahujú aspoň tridsať percent z dennej príjmovej dávky vitamínu C, čo je pre dospelých 80 mg, z čoho tridsať percent predstavuje 24 mg.

Súvisiace články

Aktuálne správy