Na cigarety a alkohol sa postupne zavedú nové kontrolné známky

Ministerstvo financií postupne spúšťa nový systém tlače a distribúcie kontrolných známok, ktoré budú na škatuľkách cigariet a fľašiach s alkoholom. Podľa tlačového odboru rezortu financií bude však ešte do konca marca 2015 fungovať takzvaný duálny systém označovania týchto tovarov.
„S novými kontrolnými známkami môžu byť na trhu cigarety od 1. novembra 2014, tabak od 1. decembra 2014 a cigary, cigarky a liehoviny od 1. januára 2015,“ vymenovalo ministerstvo. Zároveň však podľa rezortu možno cigarety a liehoviny do 31. marca 2015 označovať aj pôvodnými kontrolnými známkami.
Zákon navyše umožňuje predajcom balenia alkoholu so starými kontrolnými známkami predávať až do 30. septembra 2016, u cigariet je táto lehota nastavená na 31. augusta 2015. Doposiaľ neoznačované spotrebiteľské balenia cigár bude možné predávať do 31. decembra 2016, v prípade cigariek je termínom 31. decembra 2015 a v prípade tabaku je to 31. marca 2015.
Nové kontrolné známky so špeciálnymi ochrannými prvkami bude tlačiť už len štátna tlačiareň v Mincovni Kremnica. Tým sa podľa ministerstva zjednoduší kontrola pravosti známok, eliminuje sa priestor na falšovanie a daňové úniky a zvýši sa ochrana spotrebiteľa.
„Nový systém tlače kontrolných známok prináša tiež posilnenie systému kontroly pohybu tovaru,“ dodal rezort. Každá fľaša, každá škatuľka cigariet, každé balenie tabaku, cigár a cigariek bude mať na kontrolnej známke jedinečné identifikačné číslo. Pomocou neho bude možné jednoducho overiť, či pochádza z legálnych zdrojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy