Únia má podľa Sulíka šetriť, jej rozpočet preto nepodporí

Európska únia potrebuje podľa šéfa SaS Richarda Sulíka zásadnú zmenu rozpočtu. Masívna podpora farmárov je podľa neho prežitok, eurofondy sa rozkrádajú a deformujú trh.

Európska únia potrebuje šetriť, a nie naopak zvyšovať svoje výdavky. Tvrdí to šéf liberálov zo SaS a súčasný poslanec europarlamentu Richard Sulík, ktorý v pondelok vyhlásil, že návrh európskeho rozpočtu s rastom výdavkov nepodporí. Mierne zvyšovanie výdavkov v únijnom rozpočte navrhla tak Európska komisia ako aj rada.

Európsky parlament a Európska komisia podľa Sulíka zdôrazňujú dôležitosť investícií do hospodárskeho rastu, do tvorby nových pracovných miest, do podpory ekonomiky, ale v skutočnosti len berú peniaze od podnikateľov či živnostníkov a nejakým spôsobom ich rozdeľujú. „Pritom už mnohokrát dokázali, že nevedia tie peniaze lepšie rozdeliť a lepšie použiť, ako ich vedia použiť práve tí, ktorí tieto hodnoty vytvorili,“ vyhlásil Sulík na pondelňajšej tlačovej konferencii. Európsky rozpočet preto treba podľa šéfa liberálov výrazne okresať, čo by vytvorilo priestor na znižovanie daní pre tých, ktorí tvoria hodnoty. „To podporí skutočný rast,“ tvrdí Sulík.

Kritizoval aj skutočnosť, že stále takmer polovicu rozpočtu únie zhltne podpora poľnohospodárstva. „To je prežitok z minulého storočia. Spoločná poľnohospodárska politika už dávno nemala existovať,“ uviedol. Ďalší veľký podiel rozpočtu zase smeruje do eurofondov, ktoré sa podľa neho rozkrádajú a deformujú podnikateľské prostredie. „Za rozpočet tak, ako je nastavený, hlasovať nebudem. To, čo únia potrebuje, je zásadná zmena rozpočtu,“ uzavrel Sulík.

Súvisiace články

Aktuálne správy