Zisk Electroluxu v treťom kvartáli medziročne stúpol

Upravený jadrový zisk švédskeho výrobcu domácich spotrebičov v treťom štvrťroku vzrástol na 1,39 mld. švédskych korún z úrovne 1,08 mld. SEK, na ktorej bol v rovnakom období minulého roka

Švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux v treťom štvrťroku dosiahol väčší rast jadrového zisku, ako sa očakávalo. Spoločnosť v pondelok informovala, že jej upravený jadrový zisk v treťom kvartáli stúpol na 1,39 mld. švédskych korún (SEK) z úrovne 1,08 mld. SEK, na ktorej bol v rovnakom období vlaňajška. Upravený prevádzkový zisk firmy prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude vo výške 1,33 mld. SEK.

Spoločnosť, ktorá súťaží s americkým Whirlpoolom a čínskou spoločnosťou Haier, očakáva, že americký trh s domácimi spotrebičmi za celý tento rok vzrastie o 4 % a európsky o 1 %. Švédska skupina, ktorá predáva domáce spotrebiče vlastnej značky ale ja značiek AEG či Zanussi, konštatovala, že podmienky na trhu zostávajú ťažké a poukázala na nedávne oslabenie vedúcich indikátorov a spotrebiteľskej dôvery v Európe.

Náročným trhom pre Electrolux je aj Brazília, keďže spomalenie ekonomiky poškodilo dopyt na tomto trhu a oslabenie brazílskej meny donútilo švédsku firmu zvýšiť ceny. „Hoci dopyt na trhu v Brazílii sa stabilizoval po veľmi slabom jarnom a letnom období, v iných častiach Latinskej Ameriky sa situácia naďalej zhoršuje,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Electroluxu Keith McLoughlin.

(1 EUR = 9,1532 SEK)

Súvisiace články

Aktuálne správy