Spoločná mena je podľa poľského prezidenta v záujme krajiny

Bez eura si Poľsko neudrží svoju významnú pozíciu v medzinárodnej politike, tvrdí Bronislaw Komorowski

Prijatie eura je v záujem Poľska, ak si má krajina udržať významnú pozíciu v medzinárodnej politike. Vyhlásil to poľský prezident Bronislaw Komorowski. Časový plán vstupu do menovej únie by mala podľa neho schváliť vláda, ktorá vzíde z parlamentných volieb na jeseň budúceho roka. Povinnosť zaviesť v budúcnosti spoločnú menu Poľsku vyplýva z členstva v Európskej únii, do ktorej vstúpilo v roku 2004. Vláda vo Varšave tvrdí, že o termíne pre zavedenia eura rozhodne až vtedy, keď bude známa definitívna podoba nových inštitúcií menovej únie.

 

"Musíme si zodpovedať otázku, či v prípade zotrvania mimo eurozóny možno garantovať, že Poľsko bude na medzinárodnej scéne zohrávať významnú úlohu … Podľa môjho názoru je to nemožné," uviedol Komorowski pre pondelňajšie vydanie denníka Rzeczpospolita.

Komorowski v minulosti podporoval zrýchlenie diskusií o spoločnej mene, ktorú v prieskumoch verejnej mienky odmieta väčšina Poliakov. Pre zavedenia eura je potrebná zmena poľskej ústavy, ktorá priznáva centrálnej banke krajiny výlučnú právomoc pri vydávaní peňazí a uskutočňovaní monetárnej politiky. Súčasná vláda koalícia však v parlamente nedisponuje dvojtretinovou väčšinou hlasov, ktorá ja potrebná pre schvaľovanie ústavných zákonov.

Súvisiace články

Aktuálne správy