Daňové príjmy Nemecka stále rastu, aj keď ekonomika spomaľuje

Nemecko stále eviduje rast príjmov z daní, a to aj napriek spomaľovaniu ekonomiky. Niektorí partneri v eurozóne i medzinárodné inštitúcie však tlačia na Berlín, aby zvýšil svoje výdavky. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa najnovších údajov nemeckého ministerstva financií sa vládne príjmy z daní v septembri 2014 zvýšili medziročne o 4,7 % na 57,3 miliardy eur. A za prvých deväť mesiacov roka dosiahli 428,9 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 3 %.
Nemecko zverejnilo tieto údaje pred nadchádzajúcimi rokovaniami ministrov financií a hospodárstva Nemecka a Francúzska, dvoch najväčších ekonomík eurozóny. Práve vláda v Paríži, ktorej sa nedarí znížiť schodok v rozpočte na povolenú úroveň, požaduje od Nemecka, aby zvýšilo investície.
No zdá sa, že nemeckí predstavitelia sú aj naďalej odhodlaní dodržať svoj sľub a na budúci rok si na finančných trhoch nepožičajú žiadne peniaze, prvýkrát od roku 1969. Berlín síce pripúšťa, že ekonomika potrebuje ďalšie investície, ale nechce ich financovať z emisie nových dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy