Počet fúzií a akvizícií na Slovensku v tomto roku poklesol

Kým v prvom polroku vlaňajška bol objem transakcií realizovaných na slovenskom trhu fúzií a akvizícií 0,7 mld. USD, tak tento rok ku koncu júna to bolo 0,2 mld. USD

Slovensko zaznamenalo v prvom polroku medziročný pokles počtu transakcií na trhu fúzií a akvizícií, a to z 32 na 26. Odhadovaný objem transakcií realizovaných na slovenskom trhu medziročne poklesol na 0,2 mld. USD. V prvom polroku 2013 to bolo 0,7 mld. USD. Vyplynulo to z výsledkov rebríčka fúzií a akvizícií v regióne strednej a juhovýchodnej Európy, ktorý vypracovala spoločnosť EY.

Celkový počet transakcií uskutočnených v rámci regiónu strednej a juhovýchodnej Európy zaznamenal v prvom polroku tohto roka medziročný mierny pokles zo 659 na 629 transakcií. Z hľadiska počtu bolo najaktívnejšou krajinou Turecko, za ním nasledovali Poľsko a Česká republika. Trh fúzií a akvizícií vo väčšine krajín podľa spoločnosti EY zaznamenal medziročný nárast v počte transakcií, s výnimkou Bulharska, Grécka, Rumunska a Slovenska.

Odhadovaná celková výška transakcií je 18,5 mld. USD. Z hľadiska objemu realizovaných transakcií na trhu dominoval chemický priemysel so sumou 193 mil. USD. Ďalej to boli nehnuteľnosti za 180 mil. USD a zábavný priemysel za 100 mil. USD. Akvizičný trh v strednej a juhovýchodnej Európe ako celok zaznamenal výrazný nárast o 35,9 % najmä z dôvodu transakcie, ktorá sa uskutočnila v Českej republike v hodnote viac ako 1,6 mld. USD. Štúdia zahŕňa Bulharsko, Českú republiku, Chorvátsko, Grécko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko.

(1 EUR = 1,2823 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy