Odtlačok prsta namiesto kódu, nové karty ponúknu Britom už o rok

, Guardian Foto: SITA

MasterCard plánuje, že už budúcu jeseň ponúkne britským zákazníkom karty poistené biometrickými údajmi. Odtlačok prsta nahradí PIN kód. Zákazník v obchode odtlačí svoj ​​prst na kartu a tú potom priloží k špeciálnej čítačke.

Ako píše The Guardian, už budúci rok na jeseň by zákazníci mohli platiť kartou s odtlačkom prsta vo Veľkej Británii. Po úspešnej testovacej prevádzke v Nórsku, kde spoločnosť MasterCard spolupracovala s firmou Zwipe, sú na rade britskí zákazníci. Kým dnes môžu nákup do 20 libier platiť len priložením bezkontaktnej karty na čítačku, za rok by už mohli väčšie nákupy Briti platiť tak, že na kartu pred priložením ku čítačke zatlačia prstom.

"Prepojiť technológiu s jednoduchosťou, užívateľskou ústretovosťou a bezpečnostnými požiadavkami pre nás bola výzva," povedal šéf bezpečnostného oddelenia MasterCard Ajay Bhalla.

Či sa karty v Británii ujmú, bude záležať aj na tom, ako sa k nim postavia tamojšie banky a či karty budú považovať za dostatočne bezpečné. Zákazníci si za ne nebudú priplácať, pretože banky dúfajú, že nová technológia zabráni podvodom lepšie ako doterajšie "poistky". Zákazníkom ale karta prinesie aj drobnú nepríjemnosť. Pred jej prevzatím sa budú musieť zastaviť na pobočke a nechať si zosnímať  odtlačok prsta.

Súvisiace články

Aktuálne správy