Česká ekonomika zaostáva za potenciálom, tvrdí Singer

Šéf českej centrálnej banky Miroslav Singer však víta voľnejšiu rozpočtovú politiku českej vlády

Českú ekonomiku podporuje domáci dopyt s pomocou voľnejšej rozpočtovej politiky. Uviedol to šéf českej centrálnej banky Miroslav Singer pre Hospodářské noviny. Podľa jeho slov česká ekonomika stále zaostáva za potenciálom. „Prestali sme používať fiškálnu brzdu. Inak povedané, štátny rozpočet teraz nie je nejako výrazne prorastový, ale už nebrzdíme, vďaka Bohu,“ povedal Singer.

Český vládny kabinet plánuje na budúci rok rozpočtový deficit vo výške 100 mld. českých korún (CZK). Vláda chce podporiť ekonomiku zvýšením platov zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe, zvýšením dôchodkov a investícií. Česká ekonomika v druhom kvartáli posilnila medziročne o 2,5 %, čo je pomalší rast, než sa očakávalo. „Výkon našej ekonomiky stále ešte zaostáva za potenciálom. Z praktického hľadiska to našej menovej politike neprekáža,“ povedal Singer.

Česká centrálna banka pristúpila v novembri minulého roku k intervenciám na oslabenie českej koruny. Týmto spôsobom chce zabrániť deflácii. Banka intervenuje v prípade, že sa kurz českej koruny priblíži k hranici 27 CZK/EUR.

(1 EUR = 27,492 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy