Irán pokladá rozvoj turistiky za nástroj zlepšovania imidžu krajiny

Počet cudzincov, ktorí v uplynulom iránskom kalendárnom roku navštívili krajinu, dramaticky stúpol. AP sa odvoláva na hlavného iránskeho vládneho šéfa turizmu Masúda Soltanifára. Ten v štátnej televízii povedal, že počet turistov medziročne vzrástol o 35 %. Iránsky nový rok sa začína v marci. Počet turistov z Európy, najmä z Nemecka, dosiahol medziročný prírastok o 200 %.
Vzostup turizmu pomáha krajine vymaniť sa z recesie. Cudzinci prinášajú prepotrebné devízy. Takmer 4,5 milióna ľudí prinieslo krajine 6 miliárd USD (4,70 miliardy eur).
Prezident Hasan Rúhání podporuje rozvoj medzinárodného turizmu a domnieva sa, že pomôže zmeniť povesť krajiny. Nová vláda prijala do turizmu mnoho jazykovo vybavených ľudí, ktorí môžu prispieť k rozvoju zahraničnej turistiky. Zatiaľ prichádza do Iránu najviac návštevníkov zo susedných krajín, z ktorých každý míňa počas pobytu priemerne 1500 USD.
Sektoru pomohlo aj uvoľnenie vízovej povinnosti. Vláda informovala iránske ambasády po celom svete, že nemajú váhať s udeľovaním víz najmä pre skupiny. Majú ich vybavovať za menej ako sedem dní, kým v minulosti mali na to limit mesiac.
V Iráne je 17 komplexov a stavieb zaradených do svetového dedičstva UNESCO.
Soltanifár povedal, že Irán chce budovať svoje odvetvie turizmu tak, aby v roku 2025 mohlo navštíviť krajinu najmenej 20 miliónov cudzincov. Predpokladá sa, že by mali do rozpočtu prispievať asi 30 miliardami USD ročne.
Na prijatie toľkých hostí musí krajina zvýšiť počet hotelov na trojnásobok až štvornásobok. Vláda pre investorov pripravuje subvencie. Medzi nimi bude aj poskytovanie nízkoúročených úverov.
Pokles iránskej meny v posledných mesiacoch viedol k tomu, že ceny izieb v hoteloch v porovnaní so zahraničím sú mimoriadne nízke. Napríklad vo štvorhviezdičkovom hoteli v meste Jazd stojí prenocovanie len 100 USD. Hotely v Jazde, Isfaháne a v Šíráze sú do konca tohto roku vypredané a prijímajú objednávky už na rok 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy