Najnovší stresový test európskych bánk stál takmer 500 miliónov eur

Od 4. novembra prevezme kontrolu nad kľúčovými bankami v eurozóne bankový dohľad EBA, ktorý od tejto povinnosti odbremení Európsku centrálnu banku (ECB). DPA priniesla fakty o končiacom stresovom teste vybraných úverových ústavov na kontinente.

Na konci testu musia banky preukázať, že majú najmenej 8 % vlastného kapitálu, ktorý im musí byť v prípade bilančnej straty neobmedzene prístupný na jej vykrytie.

V končiacom teste kontrovala ECB 24 bánk v Nemecku, z nich bolo 23 nemeckých a ďalšia pôsobí v krajine ako pobočka švédskej SEB.

Najneskôr 48 hodín pred zverejnením výsledkov testu, ktoré ECB zverejní v nedeľu (26.10.) o 12.00 h, majú kontrolóri informovať preverované ústavy o výsledkoch.

120 rozhodujúcich bánk eurozóny začne od 4. novembra kontrolovať EBA.

EBA kontroloval počas uplynulého testu 124 bánk. Medzi nimi boli aj banky nečlenov eurozóny, konkrétne z Veľkej Británie a Dánska. ECB si dala pod lupu 130 ďalších ústavov.

Na testoch bánk v Nemecku sa zúčastnilo 2000 pracovníkov bankového dohľadu a audítorov.

Kontrolovali hospodárenie bánk za celý rok 2013.

V Európe sa na kontrole zúčastnilo spolu 6000 pracovníkov bankového dohľadu a audítorov. Počet zapojených kontrolórov ústavov nie je známy.

Cvičenie vyvolalo v nemeckých bankách náklady, ktoré dosiahli dvojciferné číslo v miliónoch eur.

Test stál ECB a bankové dohľady ôsmich krajín podľa výpočtov britského denníka Financial Times Deutschland takmer 500 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy