Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Českému akciovému trhu sa v uplynulom týždni nedarilo. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 926,84 bodu, pričom v predchádzajúcom týždni bola jeho uzatváracia hodnota 951,60 bodu. V piatok sa darilo napríklad spoločnosti Erste Bank, ktorá si pripísala 5,35 %. Darilo sa aj spoločnosti Komerční banka, ktorá posilnila o 3,16 %. Energetická spoločnosť ČEZ si v piatok pripísala 1,26 %.

Maďarský akciový trh oslabil. Hlavný budapeštiansky index BUX bol v piatok na úrovni 17 648,88 bodu, pričom v piatok predošlého týždňa bol vo výške 17 701,05 bodu. Akciový trh v Maďarsku poklesol aj napriek správam o tom, že maďarský priemysel v auguste rástol. Maďarská priemyselná produkcia v auguste oproti rovnakému obdobiu minulého roka posilnila o 0,5 %. Vyplýva to zo sezónne neupravených konečných údajov maďarského štatistického úradu zverejnených v utorok. Tento výsledok je v súlade s predbežným odhadom. Zo sezónne upravených údajov vyplýva, že priemyselná produkcia v sledovanom mesiaci medziročne vzrástla o 2,9 %.

Poľský akciový trh v uplynulom týždni posilnil. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 401,13 bodu, pričom v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho hodnota 2 392,62 bodu. Poľské trhy rástli napriek tomu, že sa zhoršuje poľský export uhlia. Klesajúce ceny uhlia totiž znižujú jeho export z Poľska, ktoré je v rámci Európskej únie najväčším vývozcom uhlia. Informovala o tom v stredu poľská spoločnosť PKP Cargo, druhý najväčší nákladný železničný prepravca v EÚ. V prvej polovici tohto roka sa v Poľsku prepravilo 43,7 mil. ton uhlia, čo bolo o 9 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Export uhlia prostredníctvom firmy PKP Cargo sa zmenšil o 16 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy