Gazprom Nefť očakáva návrat ceny ropy až na 110 USD za barel

Gazprom Nefť uviedol, že jeho investičné projekty rátajú s cenou ropy vo výške 95 USD za barel, Rosnefť tvrdí, že jeho projekty sú ekonomicky realizovateľné pri cenách oveľa nižších, ako sú terajšie

Ruská spoločnosť Gazprom Nefť, ktorá je ropnou divíziou štátnej plynárenskej firmy Gazprom, nepredpokladá, že pokles cien ropy bude dlhodobým trendom. Očakáva pritom, že cena ropy sa vráti na úroveň 95 až 110 USD za barel. Gazprom Nefť dodal, že jeho investičné projekty rátajú s cenou ropy vo výške 95 USD za barel. Investičný program spoločnosti pre budúci rok však ešte nie je sformovaný.

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť v piatok uviedla, že pokles cien ropy pre ňu nevytvára kritickú situáciu a nevidí „nijaké dôvody na znepokojenie“. „Projekty spoločnosti zostávajú ekonomicky realizovateľné pri cenách oveľa nižších, ako sú terajšie ceny,“ uviedol Rosnefť. Kapitálové výdavky firmy Rosnefť v tomto roku sú na úrovni zhruba 700 mld. rubľov (RUB).

Cena londýnskej ropy Brent, ktorá je európskou referenčnou cenou, sa od júna znížila o viac ako o 20 %. Tento týždeň ju smerom nadol zatlačili signály zo strany kľúčových členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), z ktorých vyplýva, že skupina pravdepodobne nebude intervenovať na podporu ceny.

(1 EUR = 1,2649 USD)

(1 EUR = 52,4040 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy