Štefanec: EK zaujíma nerovnaký prístup k Duslu, pýta si… (2)

Najpodozrivejšie v prípade poskytnutia daňovej úľavy pre podnik Duslo Šaľa je selektívne zaobchádzanie. Teda nerovnaké podmienky, keď jedna firma dostane v porovnaní s inými príliš vysokú pomoc. Práve toto podľa europoslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) momentálne skúma eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia.
Európska komisia musí totiž posúdiť zámer slovenskej vlády poskytnúť v nasledujúcich desiatich rokoch daňovú úľavu pre Duslo Šaľa vo výške 58,5 milióna eur. Buď ju odobrí, alebo nie. Štefanec sa preto spolu s kolegom europoslancom Richardom Sulíkom (SaS) stretol s komisárom Almuniom, aby spolu hovorili o tomto stimule.
„Almunia nás informoval, že momentálne čaká na vyjadrenie slovenskej vlády, ktorá má poskytnúť do konca októbra ďalšie informácie. Komisia dá následne svoje vyjadrenie,“ avizoval Štefanec. Obaja europoslanci sa chcú prípadu aj naďalej venovať, a to aj po výmene eurokomisárov v novembri.
Sulík vyhlásil, že uvažovaná úľava pre Duslo Šaľa je „vrcholne nespravodlivá“. Ak pri investícii 300 miliónov eur môžu získať úľavu 58 miliónov eur, potom by každá firma pri preinvestovaní 300.000 eur mala dostať daňovú úľavu 58.000 eur. „To sa ale samozrejme nedeje, a práve preto je to nespravodlivé. Nakoniec sa tí malí budú musieť poskladať na daňové úľavy pre jedného veľkého,“ zdôraznil Sulík.
Dane ale podľa neho nie sú podstatným problémom firmy Duslo Šaľa. Tým majú byť podľa šéfa liberálov ceny za tranzit plynu. „Prepraviť plyn z Ruska do Šale je päťkrát drahšie ako ten istý plyn prepraviť o 750 kilometrov ďalej na západ, toto je podstatný problém,“ opísal Sulík.
Podľa hovorkyne Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiakovej rezort momentálne spracováva podklady pre EK. „Lehota na vybavenie uplynie 22. októbra,“ priblížila Žiaková pre TASR. Komisia podľa jej slov požaduje napríklad informácie o vlastníckej štruktúre firmy, o zavedení novej technológie a zásadnej zmene výrobného procesu, údaje o relevantnom trhu výrobkov či o intenzite pomoci a pláne financovania investičného zámeru.

Súvisiace články

Aktuálne správy