Výrobca kultoviek Converse: Nikto nebude kopírovať naše plátenky!

, iDnes Foto: SITA

Americký výrobca jedného z najpredávanejších modelov topánok Chuck Taylor All Star zažaloval desiatky preslávených módnych firiem. Spoločnosti Converse vadí, že napodobňujú jej topánky, ktoré preslávil James Dean, Kurt Cobain alebo Harry Potter.

Aj u nás sú známe, za predchádzajúceho režimu výhradne v bielom prevedení ako „číny“, ale ani dnes ich nie je problém kúpiť na trhoviskách. Jednoduché plátenné tenisky za nízke ceny. Tí čo si ich kúpia zrejme ani netušia, že sú to napodobeniny kultových tenisiek Chuck Taylor All Star od americkej spoločnosti Converse. Najnovšie však došla výrobcom jedného z najpredávanejších modelov topánok, ktoré sú medzi fanúšikmi značky familiárne nazývané "konversky", v zahraničí však známe skôr ako "chucks", trpezlivosť.

Spoločnosť Converse, ktorá od roku 2003 patrí pod športový gigant Nike, zažalovala v USA celkom 31 spoločností, ktoré obvinila z falšovania modelu. Informovala o tom agentúra AFP. Medzi žalovanými je napríklad obchodný reťazec Wal alebo módna spoločnosť Ralph Lauren. Štyri spoločnosti majú sídlo v Číne, ďalšie v Austrálii, Taliansku či Japonsku. "Nemáme nič proti férovej ​​konkurencii, ale sme toho názoru, že firmy nemajú právo kopírovať chránenú podobu našich Chucks," uviedol šéf Converse Jim Calhoun. Výrobca sa chce okrem iného zasadiť aj o zákaz dovozu falzifikátov do USA.

Podľa správ amerických médií vadí výrobcovi predovšetkým napodobňovanie klasického čierneho pruhu na bielej podrážke a typické biele gumové špičky. Ďalej sa ohradzuje proti využívaniu kosoštvorcového vzoru zo spodnej strany podrážky.

Tenisky sú pomenované po hráčovi basketbalu Chuckovi Taylorovi, ktorého výrobca kontaktoval v roku 1921, aby vtedajší návrh modelu vylepšil. Slávu si potom získali po víťazstve amerického basketbalového tímu na Olympijských hrách v roku 1936. Športovci však túto obuv nikdy nepreslávili natoľko ako umelci. Nosil ich herec James Dean, punková skupina Ramones a Kurt Cobain v nich údajne aj zomrel. V jednom diele filmovej ságy sa v nich objavil aj Harry Potter.

Súvisiace články

Aktuálne správy