Predaje áut na európskych trhoch v septembri posilnili o 6,1 %

Počet registrácií vozidiel v EÚ a v rámci krajín Európskeho združenia voľného obchodu sa v septembri zvýšil o 6,1 % na 1,269 mil. z úrovne 1,196 mil. automobilov v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Predaje nových áut v Európe v septembri rástli už trinásť mesiacov v rade po šiestich rokoch oslabenia. Oživenie na trhu je však stále ohrozené slabou dôverou a geopolitickými neistotami v Rusku a iných krajinách. Počet registrácií vozidiel v EÚ a v rámci krajín Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) sa v septembri zvýšil o 6,1 % na 1,269 mil. z úrovne 1,196 mil. automobilov v rovnakom mesiaci vlaňajška. Informovalo o tom v piatok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

Dôvodom je silný dopyt na trhoch v Nemecku, vo Francúzsku a vo Veľkej Británii. Predaje automobilov posilnili v období januára až septembra medziročne o 5,8 % na 9,91 mil. z 9,36 mil. automobilov v rovnakom období minulého roka. Predaje v Nemecku, ktoré je najväčším automobilový trhom v Európe, vzrástli o 5,2 % na 260 062 vozidiel. Predaje vo Veľkej Británii posilnili o 5,6 % a vo Francúzsku o 6,3 % automobilov.

V Španielsku, v Portugalsku a v Grécku posilnili predaje automobilov v sledovanom mesiaci o približne 30 %. Dodávky osobných automobilov značky Volkswagen vzrástli o 7,5 %, Ford o 6,5 %, Opel o 6,2 % a PSA Peugeot Citroen o 4,7 %. Dodávky luxusných výrobcov automobilov Audi a Mercedes-Benz posilnili o 2,9 % a 9 %. Automobilka BMW však v septembri dodala o 2,1 % automobilov menej.

Súvisiace články

Aktuálne správy