FT: Rosnefť ženie EÚ pred súd kvôli sankciám za Ukrajinu

, Financial Times Foto:SITA

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť ženie Európsku úniu pred súd kvôli sankciám, ktoré na ňu Brusel uvalil v súvislosti so sporným ruským postupom v ukrajinskej kríze. Informoval o tom denník Financial Times.

Na európsky súd sa kvôli európskym sankciám obrátil aj miliardár a dlhoročný priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina Arkadij Rotenberg. Západné protiruské reštrikcie obmedzujú prístup Rosneftu k peniazom na západných kapitálových trhoch v čase, keď má tento štátom ovládaný podnik dlh v objeme desiatok miliárd dolárov a musí do konca roka splatiť stovky miliárd rubľov.

Rosnefť sa podľa denníka FT kvôli sankciám obrátila 9. októbra na Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu. Domáha sa toho, aby Európska rada zrušila rozhodnutie z 31. júla, ktoré Rosneftu a iným ruským energetickým podnikom ako Transnefť či Gazprom Nefť a niektorým veľkým ruským bankám prakticky uprelo prístup k peniazom na európskych kapitálových trhoch.

Arkadij Rotenberg (v strede)

Rotenberga v júli zasiahol zákaz cestovať do EÚ a zmrazili mu majetok. Na luxemburský súd sa kvôli sankciám obrátil o deň neskôr. Rosnefť svoju žiadosť na súd údajne predložila pod svojim menom a za ďalšie bližšie nešpecifikované strany. Sankcie, ktoré Rosnefť požaduje zrušiť, sa týkajú aj veľkých ruských bánk Sberbank, VTB, VEB či Gazprombank. Rosnefť sa k veci podľa denníka FT odmietla vyjadriť.

Súvisiace články

Aktuálne správy