Štvrtý mobilný operátor SWAN spustil sieť v Trnave, komerčné služby nepredstavil

Začiatok komerčných služieb operátor nezverejnil. Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti SWAN komerčnú prevádzku brzdí komerčný národný roaming, o ktorom zvyšní operátori s operátorom odmietli rokovať.

Spoločnosť SWAN, a. s. štvrtý mobilný operátor na slovenskom trhu, predviedol verejné testovacie hovory v mobilnej 4G sieti v Trnave. Zároveň oznámil prefix telefónnych čísel, ktoré má rezervované pre zákazníkov, a to 0950. Presný termín komerčných služieb a ponuku však štvrtý mobilný operátor ešte nezverejnil. "Mám pocit, že sa nachádzame v strednej až záverečnej časti procesu spustenia mobilného operátora. Jeden míľnik, bez ktorého operátora spustiť nebudeme môcť, je podpis zmluvy a všetky technologické veci, ktoré súvisia s národným roamingom," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda predstavenstva SWAN Juraj Ondriš.

 

Ako ďalej dodal, zvyšní operátori so spoločnosťou SWAN odmietli rokovať o komerčnom národnom roamingu. "Zostáva nám možnosť, ktorá nám bola prisľúbená v licencii, to znamená licenčný národný roaming, kde to je viazané na podmienku 20-percentného pokrytia populácie," priblížil Ondriš. Podľa jeho slov spomínanú podmienku by mal operátor dosiahnuť v priebehu decembra tohto roka.

SWAN získal v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1 800 MHz a v stanovených termínoch začal používať pridelené frekvencie vo viacerých mestách na Slovensku. "Trnava je jedným z našich strategických krajských miest pokrytia, nielen dostupnosťou, geografiou ale i najväčším počtom SWAN zákazníkov. Práve tu by sme chceli priniesť mobilné služby v premiére," uviedol generálny riaditeľ Miroslav Strečanský.

Do konca tohto roka operátor plánuje vybudovať na Slovensku 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac ako 1 100 základňovými stanicami. Celkovo plánuje SWAN do projektu mobilného operátora investovať 50 až 100 mil. eur. Telekomunikačný operátor SWAN poskytuje elektronické služby od roku 2000. Vybudoval vlastnú optickú sieť s európskymi parametrami a s počtom viac ako 50 tis. zákazníkov. Je tretím najväčším poskytovateľom internetu na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy