Číňania počúvajú na Európske výpredaje, nakupujú podiely vo firmách

, bloomberg Foto: SITA

Taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý sa krajine všetkými silami snaží naviesť na cestu ku konsolidácii verejných financií, v júni počas svojej návštevy Číny okrem iného vyzval, aby sa tamojšie podniky a investori nehanbili nakupovať podiely v talianskych firmách. Podobne sa už pred Renzim vyjadrili aj predstavitelia Grécka a Portugalska, i pre nich je čínsky kapitál vítaným čerstvým vetrom do plachiet.

Clotilde Narzisiová a Luca Soliman prevádzkujú Orefice Caffè na skok od milánskej katedrály Narodenia Panny Márie už desať rokov. Nedávno sa ale rozhodli s podnikaním skoncovať. "Nádejou sú pre nás už len biznismeni z Číny, nikto iný tu podnikať nechce," hovorí Narzisiová. Podobných príbehov je v Taliansku neúrekom. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa tento rok opäť prepadla do recesie, čo bol pre mnohých tamojších podnikateľov pomyselný posledný klinec do rakvy. Pre Číňanov je to naopak príležitosť na nákup za zľavnené ceny.

Len na webe vendereaicinesi.it, ktorý sa špecializuje na sprostredkovanie obchodov medzi Talianmi a Číňanmi, aktuálne „visí“ takmer dvadsaťtisíc ponúk na predaj talianskych domov, luxusných áut či celých podnikov. "Situácia v Taliansku začína byť neúnosná. Kvôli extrémne vysokým daniam pracuje bežný obchodník osem hodín denne na štát a len hodinu na seba. Dúfame preto, že sa nám našu milánsku kaviareň podarí čoskoro predať," vysvetľuje Narzisiová, prečo sa chce vzdať svojho biznisu.

Čína sa k podobným vyjadreniam v žiadnom prípade nestavia chrbtom. Premiér Li Kche-čchiang napríklad v texte pre talianske finančné noviny Il Sole 24 Ore napísal, že čínsko-talianske vzťahy vstupujú do novej fázy, ktorá prinesie zisk obom stranám. Aktívna je aj samotná centrálna banka Číny (Čínska ľudová banka), ktorá tento rok v júli kúpila podiel v talianskej automobilke Fiat, telekomunikačnej spoločnosti Telecom Italia či poisťovni Assicurazioni Generali. Už dávnejšie vstúpila do ropnej spoločnosti Eni a elektrárenského obra Enel.

Taliansky premiér Matteo Renzi
Na konci minulého roka držalo významné podiely v talianskych spoločnostiach viac ako 90 čínskych firiem, čo znamenalo medziročný nárast o 20 %. V tomto roku sa počet čínskych spoluvlastníkov talianskych spoločností opäť zvýšil a Taliansko sa stalo hneď po Veľkej Británii najčastejším cieľom čínskej nákupnej horúčky. Celková hodnota čínskych akvizícií v Taliansku dosiahla len za prvých deväť mesiacov roka približne 3,5 miliardy dolárov. Medzi najzaujímavejšie transakcie sa tento rok v máji zaradil napríklad predaj 40 % podielu energetického podniku Ansaldo Energia do rúk čínskej skupiny Shanghai Electric Group.

Podľa Sary Marchettovej, ktorá spolupracuje s pekinskou právnou kanceláriou Chiomenti, prejavujú čínski investori záujem nielen o talianske módne domy, ale stále častejšie aj o strojárenstvo. "Z môjho pohľadu cieli čínsky podnikateľský záujem na povestnú taliansku kreativitu a kvalitu," povedal v rozhovore pre agentúru Bloomberg Fred Hu, bývalý šéf čínskej divízie Goldman Sachs Group a terajší predseda predstavenstva spoločnosti Primavera Capital Group. "Všeobecne nás zaujímajú prakticky všetky odvetvia vrátane spotrebného tovaru, priemyslu a finančných služieb."

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy