Mobilný operátor Swan spustil 4G sieť v prvej lokalite – Trnave

V týchto dňoch spustil štvrtý mobilný operátor, spoločnosť Swan, verejné testovacie hovory v mobilnej 4G sieti v prvej lokalite - meste Trnava.

V týchto dňoch spustil štvrtý mobilný operátor, spoločnosť Swan, verejné testovacie hovory v mobilnej 4G sieti v prvej lokalite – meste Trnava.
Spoločnosť, ako uviedli predstavitelia Swanu na dnešnom stretnutí s novinármi, získala v tendri licenciu na 2X15 Mhz a v stanovených termínoch začala používať pridelené frekvencie.
„Trnava je jedným z našich strategických krajských miest pokrytia, nielen dostupnosťou, geografiou, ale aj najväčším počtom zákazníkov Swanu,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Miroslav Strečanský. Podľa jeho slov plánuje Swan do konca tohto roka vybudovať na Slovensku 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac ako 1100 základňovými stanicami. Celkovo plánuje Swan do projektu mobilného operátora investovať 50 až 100 miliónov eur.
Projekt vybudovania siete je dlhodobým strategickým zámerom spoločnosti a spustenie služieb je závislé najmä od rýchlosti technickej implementácie siete a prepojenia s operátorom, ktorý bude poskytovať služby národného roamingu. Kľúčovou otázkou, ako zdôraznil Strečanský, sú pre spoločnosť rokovania s operátormi o národnom roamingu. Záväzok poskytnúť národný roaming štvrtému operátorovi je zakotvený aj v individuálnych povoleniach týchto troch operátorov. Rozhovory s ostatnými operátormi o splnení tejto podmienky neboli zatiaľ úspešné. V tejto súvislosti predstavitelia Swanu nevylúčili aj legislatívne kroky, ktoré však nešpecifikovali.
Do konca roka 2015 musí Swan pokyť vlastnou sieťou 25 % populácie Slovenska, a do konca roka 2018 musia pokrytie zdvojnásobiť na 50 % populácie. Podľa predstaviteľov Swanu pokrytie bude rásť v závislosti od rýchlosti akvizícií a budovania základňových staníc, pričom rýchlosť výstavby bude prioritou spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy