ECB zmiernila podmienky pre prijímanie gréckych dlhopisov

Vďaka nižším rizikovým prirážkam si grécke úverové ústavy môžu od Európskej centrálnej banky teoreticky požičať navyše 12 mld. eur, uviedol zdroj z prostredia gréckej centrálne banky

Európska centrálna banka (ECB) znížila prirážku na dlhopisy, ktoré prijíma od gréckych bánk ako zábezpeku pri ich financovaní. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vyjadrenia predstaviteľa gréckej centrálnej banky. Rozhodnutia podľa neho prijala ECB v stredu večer po konzultáciách so zástupcami gréckej vlády a centrálnej banky. Vďaka miernejším podmienkam si grécke banky môžu od ECB teoreticky požičať navyše 12 mld. eur, uviedol zdroj.

Grécky akciový trh v posledných dvoch dňoch klesol o viac ako 11 % a k stratám prispeli najmä banky. Výpredaje nasledovali v reakcii na vládny plán vystúpiť z medzinárodnej úverovej dohody o rok skôr, než sa pôvodne plánovalo. Neistou prehlbujú aj obavy, že v budúcoročných predčasných parlamentných voľbách by sa mohla dostať k moci strana Syriza, ktorá odmieta politiku úsporných opatrení. Grécke banky minulý týždeň znížili objem úverov čerpaných od ECB o 2 mld. na 42,56 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy