Ceny v rámci EÚ medziročne vzrástli, na Slovensku klesli

Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie bola v septembri na úrovni 0,4 %, na Slovensku to bolo -0,1 %.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri dosiahla 0,3 %, čo bola jej najnižšia úroveň od októbra 2009. V predchádzajúcom mesiaci bola na úrovni 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní ceny v menovej únii vzrástli o 0,4 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie oslabila v sledovanom mesiaci najnižšie od septembra 2009, a to na 0,4 % z augustovej úrovne 0,5 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa ceny v sledovanom mesiaci medziročne znížili o 0,1 %, oproti augustu však posilnili o 0,1 %.

Najviac ceny medziročne vzrástli v Rumunsku (1,8 %), vo Fínsku (1,5 %) a v Rakúsku (1,4 %). Najväčší medziročný pokles cien evidovalo v septembri Bulharsko (-1,4 %), Grécko (-1,1 %) a Maďarsko (-0,5 %). Oproti augustu tohto roka klesla inflácia v sedemnástich štátoch EÚ, na stabilnej úrovni ostala v dvoch štátoch a rástla v deviatich.

Súvisiace články

Aktuálne správy