Belgické odbory ohlásili na december generálny štrajk

Reagujú tak na zámery novej federálnej vlády, ktorá začala úradovať minulú sobotu a vyhlasuje, že zvýši dôchodkový vek zo 65 na 67 rokov, upustí od plánovaného prispôsobovania miezd inflácii a dosiahne ďalšie úspory vo verejnom sektore.

vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 16. októbra (SITA, Reuters) – Belgické odborové zväzy vyzvali svojich členov na sériu oblastných štrajkov, ktoré majú vyvrcholiť generálnym štrajkom v polovici decembra. Reagujú tak na zámery novej federálnej vlády, ktorá začala úradovať minulú sobotu a vyhlasuje, že zvýši dôchodkový vek zo 65 na 67 rokov, upustí od plánovaného prispôsobovania miezd inflácii a dosiahne ďalšie úspory vo verejnom sektore, vrátane systému zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia. Brusel chce týmto spôsobom dosiahnuť vyrovnanie štátneho rozpočtu do roku 2018 a obmedziť zadlženie krajiny, ktoré dosahuje približne 100 percent hrubého domáceho produktu a je tak jedným z najvyšších v rámci eurozóny.

Podľa spoločného vyhlásenia troch najväčších odborových zväzov v krajine je vláda „hluchá voči pracovníkom a prijímateľom sociálnych dávok, no štedrá k zamestnávateľom a bohatým“. Oblastné štrajky sa majú začať 24. novembra a pokračovať každý pondelok až do celoštátnej akcie naplánovanej na 15. decembra

Novú belgickú vládu vytvorili štyri strany vrátane liberálov, kresťanských demokratov a flámskej regionálnej strany. Na jej čele stojí 38-ročný francúzsky hovoriaci liberál Charles Michel. Kabinet zložil prísahu viac ako štyri mesiace po parlamentných voľbách.

Súvisiace články

Aktuálne správy