Kurz eura vzrástol až na 1,2886 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes dočasne vyskočil viac než o 2 centy. Dôvodom boli slabé makroekonomické údaje z USA. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro dnes posilnilo až na 1,2886 USD/EUR, pričom pred zverejnením údajov z USA bol jeho kurz na úrovni 1,2625 USD/EUR. Spoločná európska mena neskôr stratila časť ziskov a neskoro popoludní sa predávala po 1,2774 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2666 USD/EUR (v utorok: 1,2646) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7895 (0,7908) eura.
„Slabé údaje z americkej ekonomiky, zverejnené popoludní, vyvolali silný tlak na dolár,“ uviedol devízový expert banky Metzler Eugen Keller. Maloobchodné tržby v USA v septembri klesli viac, než sa očakávalo. „Aktuálne údaje signalizujú, že k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb v USA asi nepríde tak skoro,“ uviedol Keller. Doteraz sa predpokladalo, že americká centrálna banka (Fed) začne zvyšovať sadzby v polovici roka 2015.
Posilnenie eura bolo mimoriadne silné. „Väčšina investorov doteraz vsádzala na pokles eura,“ vysvetlil Keller prudkú reakciu trhu. V USA sa zvyšujú obavy, že slabé globálne hospodárstvo a naďalej klesajúce spotrebiteľské ceny môžu mať negatívny vplyv aj na americkú ekonomiku. Podľa šéfa regionálneho Fedu v San Franciscu Johna Williamsa centrálna banka bude musieť dokonca uvažovať od novom programe nákupu dlhopisov na podporu rastu, ak bude ochladenie ekonomiky výrazné. Aktuálny program nákupu dlhopisov sa má skončiť tento mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy