Temná miestnosť, kde sa na jednom mieste ukrýva tajomstvo veľkých bánk

, portfolio Foto:SITA

V sídle ECB vo Frankfurte nad Mohanom je jedna miestnosť hlboko v podzemí. V nej sú sústredené údaje testov veľkých európskych bánk, takmer "hermeticky" uzavreté od okolitého sveta. To možno nie je ani tak prekvapujúce, keď si vezmeme, že je tu uložených 39 000 dôverných informácií od 128 bánk, ECB nemôže nič riskovať.

Nie je to sklad ako každý iný, je to tmavá miestnosť v ktorej sú najdôležitejšie informácie od 128 najväčších bánk, ktoré finančné inštitúcie odovzdali v rámci veľkého únijného strestestu. V tejto miestnosti nie je žiadne pripojenie na internet ani telefónna linka, údaje by sa nemali dostať von.

ECB si kladie za cieľ, že údaje a výsledky testov sa v žiadnom prípade nesmú dostať na verejnosť skôr než pred oficiálnym vyhlásením výsledkov v nedeľu 26. októbra o dvanástej hodine. ECB nemôže nič riskovať, akékoľvek zlyhanie by mohlo vážne narušiť dôveru banky ako dozorného orgánu.

Veľký rozruch medzi bankami spôsobilo rozhodnutie, že finančné inštitúcie dostali len 48 hodín po obdržaní výsledkov, aby si ešte pred verejným vyhlásením mohli znova skontrolovať údaje, nájsť prípadné chyby a podpísaním súhlasili s rozsudkom ECB. Banky dostanú výsledky 23. októbra, podpísané ich majú vrátiť ECB 25. októbra. Následne rada guvernérov ECB udelí konečný súhlas na zverejnenie týchto dokumentov.

Po tohtoročnom preskúmaní kvality aktív (AQR) a záťažovom teste prevezme ECB v eurozóne nad takmer 6000 bankami v novembri bankový dohľad. Priamo bude dohliadať v tejto fáze na 128 bánk, naplní tak prvý pilier v oblasti bankovej únie. Európska centrálna banka sa pripravuje na prevzatie nových úloh v oblasti bankového dohľadu v rámci jednotného mechanizmu dohľadu (Single Supervisory Mechanism – SSM). Mechanizmom SSM sa vytvorí nový systém bankového dohľadu, ktorý bude pozostávať z ECB a príslušných vnútroštátnych orgánov zúčastnených krajín EÚ. Medzi tieto krajiny EÚ patria krajiny, ktoré zaviedli euro, i krajiny, ktoré sa napriek tomu, že ich menou nie je euro, rozhodli s jednotným mechanizmom dohľadu nadviazať úzku spoluprácu.

Hlavným cieľom mechanizmu SSM bude zabezpečovať bezpečnosť a riadne fungovanie európskeho bankového systému a zvyšovať finančnú integráciu a stabilitu v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy