Fico ľudí a firmy podľa KDH ošklbe o 492 miliónov eur

Je viac než isté, že sa bude naďalej zhoršovať podnikateľské prostredie nepriamym zvýšením daňového zaťaženia, a to prostredníctvom zmeny spôsobu odpisovania. Navyše by mali začať platiť tzv. daňové licencie, vraví podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna.

Vláda Roberta Fica síce jednou rukou rozdáva, druhou však berie. V roku 2015 podľa návrhu štátneho rozpočtu Ficov kabinet ošklbe občanov, živnostníkov a firmy o 492 miliónov eur, vyslovil sa v stredu pred novinármi podpredseda KDH Pavol Zajac. „Väčšinu konsolidácie ponesú na svojich pleciach občania, živnostníci a podnikatelia,“ dodal Zajac. Takmer polmiliardy eur, ktoré vláda vyberie navyše od občanov a podnikateľov, plynie najmä z nezníženia DPH na 19 percent a z nevýhodnejšieho spôsobu odpisov nákladov pre firmy.

„Návrh rozpočtu je zlý, keďže vytvára nové dlhy, ničí existujúce pracovné miesta a namiesto nich tvorí umelé, dočasné,“ konštatoval podpredseda KDH Miloš Moravčík. Upozornil, že verejný dlh narastie na rekordnú hranicu 42,4 miliardy eur. Len úroky na dlh sú podľa jeho slov tak gigantické, že by za nich sto tisíc ľudí mohlo poberať rok priemernú mzdu. Moravčík zdôraznil, že v ťažkých časoch by kabinet mal chrániť ľudí pred stratou práce uvoľnením rúk zamestnávateľom. „Namiesto zníženia zaťaženia zamestnávateľov vláda Smeru-SD zvyšuje ich zaťaženie o ďalších 700 miliónov eur,“ uviedol podpredseda KDH. Negatívne vníma aj podporu vytvárania dočasných pracovných miest namiesto tých trvalo udržateľných. Moravčík zároveň upozorňuje, že ohlasované zníženie deficitu sa deje na úkor miest a obcí, ktoré ministerstvo financií tlačí do vysokého šetrenia, samotná vláda však nešetrí.

Pavol Zajac pripomenul, že kabinet v rozpočte nadhodnotil aj čerpanie eurofondov, keď počíta s ich čerpaním vo výške viac ako 3 mld. eur. Aj v tomto roku podľa Zajaca namiesto plánovaných 3,1 mld. eur vyčerpala SR z eurofondov iba 2,35 mld. eur. Podobne to podľa poslanca KDH bude aj v roku 2015. Štát sa podľa neho čerpaním eurofondov na úrovni 66 percent plánovaného objemu oberá o rozvoj zaostalých regiónov a zamestnanosť.

Poslanec Mostu-Híd Ivan Švejna návrh rozpočtu prirovnal k napätej strune. „Musím povedať, že návrh rozpočtu je výsledkom kalkulácie, ktorá je však zjavne na hrane. Kalibrácia niektorých makroekonomických údajov je totiž urobená doslova na chlp presne, a to tak, aby sa vláda zmestila do mantinelov Zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Toto považujem za značne rizikové,“ upozornil.

Švejna je presvedčený, že vláda má už teraz pripravené pozmeňujúce návrhy, ktorými zákon roka ešte zmení, napríklad prostredníctvom poslaneckých návrhov v parlamente. „Je viac než isté, že sa bude naďalej zhoršovať podnikateľské prostredie nepriamym zvýšením daňového zaťaženia, a to prostredníctvom zmeny spôsobu odpisovania. Navyše by mali začať platiť tzv. daňové licencie,“ dodal podpredseda strany Most-Híd pre ekonomiku.

Vláda na základe stredajšieho rozhodnutia posiela do parlamentu návrh rozpočtu na budúci rok so schodkom verejných financií na úrovni 1,98 % hrubého domáceho produktu. Oproti pôvodnému návrhu z augusta tak návrh počíta s deficitom nižším o takmer pol percentuálneho bodu. Rezort financií totiž do návrhu zapracoval nové pozitívnejšie daňové prognózy a taktiež zmeny vyplývajúce z novej metodiky ESA 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy