Silný dolár: Ktoré krajiny sú najviac ohrozené?

, BeyondBrics

Oživenie americkej ekonomiky by v konečnom dôsledku malo prospieť krajinám zameraným na exporty. Silnejší dolár tiež poškodí krajiny, ktoré majú veľký objem záväzkov v tejto mene.

V posledných týždňoch sme boli svedkami veľkej volatility na menových trhoch u rozvíjajúcich sa krajín. Meny krajín, ako je Rusko, Poľsko, Turecko, Južná Afrika alebo Brazília sa k doláru dostali na najnižšiu úroveň tohto roku. Príčinou je najmä oživenie americkej ekonomiky a očakávania, že Fed bude, čo sa týka cyklu monetárnej politiky, ďaleko pred ECB. Normalizácia americkej politiky musela prísť a mala by prispieť aj k vykonanie potrebných štrukturálnych reforiem. Príliš lacné peniaze totiž mohli niektorým vládam umožňovať vyhýbanie sa týmto reformám.

Oživenie americkej ekonomiky by v konečnom dôsledku malo prospieť krajinám zameraným na exporty. Silný dolár by mal pomôcť rozvíjajúcim sa krajinám predávať viac tovaru do USA, najviac by z neho mali ťažiť Latinská Amerika a Ázia. Spolu so silnejúcim dolárom je zrejmé oslabenie niektorých trhov s komoditami. Týka sa to najmä ropy. Je možné, že špekulatívny dopyt po nich slabne v dôsledku spomenutej normalizácie americkej monetárnej politiky a tiež v dôsledku cyklických faktorov. Z určitého pohľadu je súčasný vývoj podivný, pretože kríza na Strednom východe a na Ukrajine stále pokračuje.

Nižšie ceny komodít predstavujú pre rad rozvíjajúcich sa trhov negatívny faktor. Tu hovoríme najmä o Latinskej Amerike, Strednom východe, Spoločenstva nezávislých štátov a Afrike. Ťažiť z nižších cien budú naopak dovozcovia komodít, teda najmä krajiny na východe Európy a v Ázii. Konkrétne možno menovať Ukrajinu, Poľsko a Turecko. V prípade Ruska znamená pokles ceny ropy o 10 dolárov pokles príjmov z tejto komodity približne o 25 – 30 miliárd dolárov.

Silnejší dolár tiež poškodí krajiny, ktoré majú veľký objem záväzkov v tejto mene. Negatívne bude pôsobiť aj na Turecko, ktoré síce nemá veľa dolárových dlhov, ale jeho potreby krátkodobého refinancovania vonkajšieho dlhu sú vysoké a krajina dosahuje deficit bežného účtu vo výške 50 miliárd dolárov. Skúsenosti ukazujú, že toto refinancovanie prebehne bez problémov, cenou ale bude slabšia líra, vyššie sadzby a nižší rast.

Meny rozvíjajúcich sa ekonomík v poslednej dobe znateľne oslabujú a je jednoduché upozorňovať na to, aké riziká a negatíva daný vývoj prináša. Tieto pohyby ale môžu mať aj pozitívne dôsledky, môžu priniesť oživenie a rast a podporiť toľko potrebné štrukturálne reformy. Za pozornosť stojí aj to, že žiadna krajina z takzvanej "zraniteľné päťky" nemala doteraz problémy so splácaním dlhu aj napriek tomu, že sa o nich po zmene monetárnej politiky Fedu toľko hovorilo. Je teda možné, že celá táto diskusia je trochu prehnaná. Problémy sa naopak ukazujú u krajín ako Venezuela, Argentína, Rusko a Ukrajina. Skratka VARU ale neznie veľmi zaujímavo.

Autorom je Tim Ash zo Standard Bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy