Zisky bánk v eurozóne stále viac závisia na poplatkoch

, E15 Foto: photl

Bankám v eurozóne chradne tradičný úverový biznis, stále viac sa tak vo svojom podnikaní spoliehajú na poplatky. Tie v mnohých európskych krajinách vlani dosiahli viac ako tretinový podiel na celkových zárobkoch bánk. Hovorí o tom októbrová správa Európskej centrálnej banky (ECB) mapujúca stav finančného sektora v krajinách so spoločnou menou.

Za premenou bankovníctva stoja podľa expertov chabá ekonomická kondícia eurozóny aj samotná politika ECB orientovaná na „lacné“ peniaze. "Po štyroch rokoch prepadov bankových príjmov v rade sa situácia vlani obrátila, a to predovšetkým vďaka výnosom z poplatkov a provízií. Úrokové inkaso naopak vytrvalo klesá, rovnako ako celkové zisky bánk," uvádza októbrový report ECB.

Podiel poplatkov na prevádzkovom zisku bánk je tak najvyšší od roku 2008, kedy naplno prepukla finančná kríza. Poplatkový kanál bankového biznisu získal na dôležitosti najmä kvôli chatrným hospodárskym vyhliadkam eurozóny, a tým aj nízkemu záujmu domácností i firiem o pôžičky.

Podľa ECB slúžia poplatky aj ako efektívna náplasť na klesajúcu kvalitu úverových portfólií bánk. Podiel nesplácaných pôžičiek totiž vlani dosiahol takmer 15 percent, teda viac ako trojnásobok stavu z roku 2008.

 Podiel všetkých bankových poplatkov na zisku bánk v eurozóne
 rok %
 2009 25,42
 2010 26,94
 2011 26,88
 2012 26,75
 2013 27,55
zdroj: ECB

V priemere sa na zárobkoch bánk v eurozóne podieľajú poplatky zhruba štvrtinou, niektoré krajiny však toto číslo významne prevyšujú. Príkladom môže byť novopečený člen eurospolku Litva, kde poplatky tvoria bezmála 40 percent prevádzkového zisku bánk. Najmenej naopak inkasujú finančníci v Grécku či Holandsku, kde sa poplatky na zisku podieľajú približne jednou pätinou.

Tradičné zárobky bánk z poskytovania úverov kráti aj zavedenie prísnejších regulačných pravidiel. Zvýšené požiadavky na kapitál menia podobu bankových bilancií a vedú k poklesu úrokových marží, ich priaznivý vplyv na výsledovku tak slabne, tvrdia odborníci.

Súvisiace články

Aktuálne správy