Španielske ceny aj bez zahrnutia volatilných segmentov klesli

Za dôvod oslabovania cenovej hladiny v Španielsku v uplynulých mesiacoch sa označovali zmeny volatilných cien ropy a potravín, ale septembrová jadrová inflácia, ktorá tieto volatilné ceny nezahŕňa, tiež klesla a dostala sa na úroveň -0,1 %

Španielska medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny ropy a potravín, sa v septembri prvýkrát od roku 2010 dostala do negatívneho teritória. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v septembri klesla o 0,2 %. V auguste sa znížila o 0,5 % a v júli o 0,3 %. Za dôvod týchto poklesov sa označovali hlavne zmeny volatilných cien ropy a potravín. Septembrová jadrová inflácia v Španielsku, ktorá tieto volatilné ceny nezahŕňa, však tiež klesla a dostala sa na úroveň -0,1 %.

Analytik Citigroup José Luis Martínez sa však nedomnieva, že v Španielsku je deflácia a poukazuje na to, že ceny v sektore služieb, ktoré sú jednou zo zložiek jadrovej inflácie, stále rastú. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) celková cenová hladina v Španielsku v septembri medziročne klesla o 0,3 %. Išlo o miernejší pokles cien ako v auguste, kedy podľa tejto metodiky španielske ceny oslabili o 0,5 %.

V rámci celej eurozóny spotrebiteľské ceny stále rastú. Sú však pod úrovňou 2 %, ktorú Európska centrálna banka (ECB) považuje za želanú. V septembri sa ceny v eurozóne medziročne zvýšili iba o 0,3 %. To bol hlavný dôvod, pre ktorý ECB prijala sériu opatrení s cieľom podporiť ekonomickú aktivitu. Šéf banky Mario Draghi ale uviedol, že v eurozóne neočakáva defláciu japonského štýlu.

Súvisiace články

Aktuálne správy