Britská inflácia klesla v septembri najnižšie za päť rokov

Britské spotrebiteľské ceny v septembri podľa britského štatistického úradu posilnili o 1,2 %. V auguste to bolo o 1,5 %.

Inflácia vo Veľkej Británii v septembri oslabila na najnižšiu úroveň za posledných päť rokov. To ďalej znižuje tlak na tamojšiu centrálnu banku (BoE), aby začala zvyšovať úrokové sadzby, aj keď ekonomika výrazne rastie. Britské spotrebiteľské ceny v sledovanom mesiaci posilnili o 1,2 %. Vyplýva to z údajov britského štatistického úradu (ONS). Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters prognózovali, že miera inflácie bude vo výške 1,4 %. V auguste spotrebiteľské ceny vzrástli o 1,5 %. Inflácia, ktorá nezahŕňa ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, posilnila v septembri medziročne o 1,5 %.

Od decembra 2009 až do decembra minulého roka sa medziročná miera inflácie v krajine každý mesiac držala nad cieľovou úrovňou dvoch percent, ktorú stanovila britská centrálna banka (BoE). Kúpna sila domácností klesala a ich životný štandard sa znižoval. Pred voľbami, ktoré budú v budúcom roku, sa táto otázka stala politickou témou.

Súvisiace články

Aktuálne správy