Ceny ropy klesli, zlato posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 14. októbra (SITA, Reuters) – Ceny ropy v pondelok oslabili po tom, ako hlavní producenti ropy na Blízkom východe naznačili, že výrobu by udržali na vysokej úrovni aj v prípade nižších cien. Je nepravdepodobné, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zníži výrobu, aby podporila ceny ropy, uviedol kuvajtský minister ropného priemyslu Ali al-Omair. Ceny ropy však získali obmedzenú podporu po tom, ako Čína zvýšila v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu import ropy o 9,5 %. Novembrové dodávky britskej ropy Brent zlacneli o 1,32 USD na 88,89 USD za barel. Ľahká americká ropa oslabila o 8 centov na 85,74 USD za barel.

Ceny zlata v pondelok posilnili, keďže americký dolár klesol. Investori sa totiž začali obávať o globálnu ekonomiku, a zavládla medzi nimi neistota v otázke, kedy americký Federálny rezervný systém (Fed) prvýkrát zvýši úroky. Predstavitelia Fed-u cez víkend upozornili, že ak sa zotavovanie globálnej ekonomiky spomalí, centrálna banka USA by mohla odložiť zvýšenie úrokových sadzieb. Investičnú príťažlivosť zlata však zvýšili vyhliadky ďalších ekonomických stimulov v Číne.

Spotová cena zlata vzrástla do 18:58 GMT o 0,7 % na 1 231,50 USD za uncu po tom, ako sa počas skoršieho obchodovania zvýšila na 1 237,30 USD za uncu, čo je najvyššia úroveň za takmer štyri týždne. Zlato posilnilo v minulom týždni o 2,7 %, čo je najviac za štyri mesiace. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 8,30 USD na 1 230 USD za uncu.

(1 EUR = 1,2679 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy