Šejkovia o trhu s ropou: Začnite si zvykať na nižšie ceny

, Reuters Foto: SITA

Saudská Arábia potichu manipuluje vývoj na trhu s ropou. Vyhovujú jej výrazne nižšie ceny na dlhšiu dobu i ostrý posun v politike, ktorá by mohla byť zameraná na spomalenie expanzie konkurenčných exportérov, vrátane tých, ktorí sa zaoberajú ťažbou bridlicového plynu v USA.

"Rijád, aby vyvinul tlak na Irán na obmedzenie svojho jadrového programu a na Rusko k zmene postoja k Sýrii, bude na ázijských a severoamerických trhoch predávať ropu pod priemernú spotovú cenu za 50 až 60 dolárov za barel," tvrdí Rashid Abanmy, prezident v saudskoarabskom Rijáde sídliaceho Centra pre ropnú politiku a strategické očakávania.

Ako klesá dopyt po rope, je zníženie ceny lákadlom pre nových klientov, povedal Abanmy, ale skutočný dôvod je podľa neho politický. Saudská Arábia chce prinútiť Irán, aby obmedzil rozširovanie jadrovej energie, a dotlačiť Rusko k zmene svojho postoja k podpore Asadovho režimu v Sýrii. "Obe krajiny svojimi príjmami značne závisia od vývozu ropy a nižšie ceny ropy znamenajú, že im bude pritekať menej peňazí," poukázal Abanmy. Štáty v Zálive budú týmto poklesom cien postihnuté menej, dodal.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá je technickým arbitrom cien ropy pre Saudskú Arábiu a 11 ďalších krajín, z ktorých sa táto skupina skladá, nebude schopná rozhodnutie Saudskej Arábie ovplyvniť, ozrejmuje Abanmy. Rozhodnutia tejto organizácie sú iba odporúčaniami a nie sú pre členské krajiny vyvážajúce ropu záväzné, vysvetľuje.

Saudská Arábia sa  evidentne rozhodla, že si ukrojí pre seba väčší podiel trhu v rýchle rastúcich ázijských ekonomikách. Ide na to citeľným znížením cien. Niektorí členovia OPEC, vrátane Venezuely, hovoria o výpadkoch produkcie na svetových trhoch a snažia sa tlačiť cenu ropy tlačiť späť nad 100 dolárov za barel. Ale zo Saudskej Arábie sa ozývajú rôzne správy zo súkromných stretnutí s investormi na trhu s ropou. Ich spoločný odkaz znie: kráľovstvo je pripravené prijať cenu ropy pod 90 dolárov za barel, a možno to bude aj 80 dolárov po dobu jedného až dvoch rokov. Niektoré rokovania prebehli v New Yorku minulý týždeň, dlhodobá stratégia je držať cenu na zhruba 100 dolárov za barel ropy Brent.

Saudská Arábia teda nemá problém postaviť sa za obdobie nižších cien, to by ale mohlo zaťažiť rozpočet niektorých členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, ktoré si budú musieť pripraviť cestu pre vyššie príjmy v strednodobom horizonte a rovnako obmedziť nové investície. Zatiaľ nie je jasné, ako by sa Saudská Arábia dohodla na znížení dodávok. Mnoho analytikov očakáva, že by sa výkon ťažby opieral o globálny trh. Saudské ropné polia vyťažia okolo 9,7 milióna barelov ropy denne, čo predstavuje asi jednu tretinu produkcie OPEC. Dobre informované zdroje tvrdia, že saudskí partneri chcú prehovoriť aj ostatných na utiahnutie kohútikov čo sa týka  dodávok, väčšina ostatných členov kartelu však nie sú schopní alebo ochotní znížiť vlastnú produkciu. Problematika sa dostane aj na program nasledujúcej schôdze 27. novembra.  

V strede Al-Omair
Proti kartelu sa postavila napríklad Venezuela. Minister zahraničia Rafael Ramirez povedal, že cenová vojna nevyhovuje nikomu, ak má cena za barel klesnúť pod 100 dolárov." Oficiálne sa k otázke prvý vyjadril Ali al-Omair, kuvajtský minister ropného priemyslu. "Nemyslím si, že dnes je tu veľká šanca, že krajiny OPEC znížia svoju produkciu," citovala ho štátna tlačová agentúra KUNA. Podľa Omaira by ceny mali prestať klesať pri 76 až 77 dolárov za barel.

Ropa Brent za takmer štyri mesiace klesla o 23 percent, v júni dosiahla maximum 115 dolárov za barel. Len do nedávna členovia OPEC tvrdili, že cenový prepad je len dočasný a vsádzajú na sezónny zimný dopyt a posilňovanie ceny. Ale čoraz väčší počet ropných analytikov vidí za prepadom niečo viac ako len sezónne výkyvy. Niektorí hovoria, že to je začiatok kľúčového posunu k dlhšiemu obdobiu relatívnej hojnosti.

Ceny Brent sa prepadli k hranici 100 USD, čo je najnižšia úroveň od mája 2013. Líbya navýšila svoju ťažbu ropy o 100 tisíc na pol milióna barelov za deň. Rekordným úrovniam sa blíži aj produkcia ropy v USA vďaka navýšeniu ťažby ropy z bridlicových nálezísk. Ani zo strany Ruska sa nedá očakávať, že by potrestala západoeurópske krajiny zastavením dodávok ropy a plynu vzhľadom k tomu, že tento export predstavuje podstatnú časť ruských rozpočtových príjmov. Výrazný rast cien najobchodovanejšej komodity by mohla priniesť udalosť, ktorá by mala reálny vplyv na výšku produkcie, prípadne významnejšie navýšenie odhadu dopytu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy