Nemecký exminister zahraničia: Nemecká Európa jednoducho nebude

, ČTK Foto: SITA

Presadzovanie nemeckého hospodárskeho modelu pre celú Európsku úniu ohrozuje samotnú podstatu dvadsaťosmičky. V rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil týždenník Der Spiegel, to povedal bývalý nemecký minister zahraničia Joschka Fischer. Problém vidí aj v tom, že krajiny eurozóny nemajú spoločnú hospodársku vládu.

"Je jasne vidieť, že väčšina ostatných krajín EÚ nie je pripravená obmedziť svoju národnú suverenitu, aby tým umožnila nemeckú hegemóniu. Nemecká Európa jednoducho nebude," povedal Fischer. Podľa neho sa ale v Nemecku o tejto otázke vôbec nediskutuje, čo môže spôsobiť vážne problémy na európskej úrovni. Komplikácie podľa Fischera spôsobuje aj to, že krajiny eurozóny majú spoločnú menovú politiku, ale nekoordinujú svoje rozhodovanie o rozpočtoch. Chyby tohto modelu zdôraznila hospodárska kríza posledných rokov.

"Krajiny eurozóny sa vzdali suverenity v otázke meny, ale ponechali si suverenitu v otázke národných rozpočtov. Takéto rozdelenie ale môže fungovať len za dobrého počasia," povedal Fischer. "Pokiaľ nemá prežitie eura naveky závisieť na šéfovi Európskej centrálnej banky, bude musieť prísť spoločné spravovanie národných deficitov," dodal.

Rozhodujúcu úlohu v takomto kroku by podľa exministra zahraničia mali hrať Francúzsko a Nemecko, žiadna z týchto krajín však nie je k takémuto kroku pripravená. "Francúzi majú strach, že prídu o politickú suverenitu. A Nemci majú strach o svoje peniaze, boja sa spoločných európskych dlhopisov," povedal Fischer. "Ak pri tom obe strany zostanú, potom sa nepodarí krízu prekonať a skončíme v dlhodobej hospodárskej stagnácii ako Japonsko," doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy