Záťažové testy bánk sú podľa Dombreta už teraz úspechom

Predstaviteľ nemeckej centrálnej banky Andreas Dombret považuje záťažové testy, ktoré pripravila Európska centrálna banka (ECB), za úspech ešte pred ich skončením. Banky totiž posilnili svoje súvahy

Záťažové testy, ktoré pripravila Európska centrálna banka (ECB), je možné už teraz považovať za úspech, hoci sa ešte neskončili. Banky totiž v rámci príprav posilnili svoje súvahy o približne 200 mld. eur. Vyhlásil to predstaviteľ nemeckej centrálnej banky Andreas Dombret pre denník Handelsblatt. Výsledky záťažových testov v Európe budú známe 26. októbra.

„Už teraz je jasné, že tento krok je úspech, keďže banky posilnili svoje súvahy o približne 200 mld. eur,“ povedal Dombret. Zároveň však poznamenal, že situácia okolo úrokových sadzieb znamená pre banky riziko, keďže ich zisky sa znižujú.

Okrem toho Dombret vyhlásil, že v súvislosti s infláciou v eurozóne obavy nemá. „Veríme, že šanca, že v eurozóne nastane deflačný scenár je veľmi malá. V súčasnosti nevidíme typické znaky deflácie, akým je napríklad odkladanie veľkých súkromných nákupov,“ povedal Dombret.

Súvisiace články

Aktuálne správy