Takmer 150.000 áut nemá platnú technickú kontrolu a vyše 130.000 emisnú

Takmer 150.000 áut na Slovensku nemá v súčasnosti platnú technickú kontrolu a zároveň viac ako 130.000 áut nemá platnú emisnú kontrolu. Vyplýva to z údajov ministerstva dopravy, podľa ktorého hrozí vodičom, čo na túto povinnosť zabudnú, pokuta 166 eur.
„Bezpečnejšie cesty nie sú len otázkou nových diaľnic, ale aj zodpovedného prístupu majiteľov vozidiel,“ zdôraznil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Práve absolvovanie technických a emisných kontrol je podľa neho jedným z prvkov, ktorý môže zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.
Ministerstvo podľa Kóňu dlhodobo upozorňuje vodičov, aby tieto povinnosti nezanedbávali a pravidelne si nechávali autá skontrolovať. „Okrem toho sa sprísnili kritériá na absolvovanie technickej kontroly, ktorú už rok strážia kamerové systémy, čo má pozitívny vplyv na výkon technickej aj emisnej kontroly,“ opísal.
Zároveň prebieha podľa rezortu dopravy realizácia Jednotného informačného systému cestnej dopravy. Ten bude okrem iného informovať vodičov, ktorí budú mať o takúto službu záujem, že končí platnosť ich technickej a emisnej kontroly a auto si majú dať znova skontrolovať.
Pravidelnú technickú a emisnú kontrolu musí v presne stanovených lehotách absolvovať každé motorové vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie vozidiel. Táto povinnosť vyplýva z predpisov Európskej únie a platí na Slovensku od 1. 3. 2005. Lehoty kontrol sa odvíjajú od dátumu prvej evidencie áut.
Zároveň však platí, že auto prihlásené v evidencii musí absolvovať kontroly bez ohľadu na to, či reálne jazdí, alebo nie. V prípade, že sa ešte počas platnosti technickej a emisnej kontroly stane auto nepojazdné, napríklad pre nehodu či poruchu, môže jeho majiteľ požiadať o dočasné vyradenie. To ho vyjde na 5 eur na rok. Počas dočasného vyradenia však nie je potrebné absolvovať pravidelnú technickú alebo emisnú kontrolu vozidla a tiež nie je potrebné mať uzatvorené povinné zmluvné poistenie.
Platnosť technickej a emisnej kontroly si vodiči môžu jednoducho overiť na nálepke, ktorú majú na pravej strane čelného skla.

Súvisiace články

Aktuálne správy